Edukacija mladih vozaca o opasnosti kombinovanja alkohola i voznje

U okviru edukativne kampanje ”Kad pijem, ne vozim”, koja se realizuje vec sedmu godinu zaredom uz podrsku Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije, Apatinska pivaraje po drugi put organizovala „Skolu bezbedne voznje“, za polaznike auto skole ”Desetka plus”, u saradnji sa Nacionalnom vozackom akademijom.

Mladi vozaci imali su priliku da se kroz teorijski, ali i prakticni deo, upoznaju sa pravilima bezbedne voznje, sa akcentom na opasnosti i posledice kombinovanja alkohola i voznje.

– Ovom akcijom obracamo se pre svega mladim vozacima jer statistike pokazuju da najveci broj saobracajnih nesreca pod dejstvom alkohola pravi upravo ova kategorija vozaca, nesvesni koliko alkohol negativno utice na njihovu moc rasudjivanja i motoricke sposobnosti.U danasnjoj akciji ucestvovala su 32 polaznika i veoma nam je drago sto svi uspesno zavrsili obuku i stekli znanja koja ce im sigurno biti od velike koristi u buducnosti – izjavila je Sanja Ivanis, PR menadzerka Apatinske pivare.

Kandidati su tokom teorijskog dela imali priliku da naucevise o uticaju alkohola na vreme reakcije tokom voznje, stepenu alkoholisanosti u odnosu na kolicinu i vrstu pica, da se upoznaju sa statistikama saobracajnih nezgoda izazvanih voznjom pod dejstvom alkohola, kao i sa kaznenim odredbama zakona u vezi sa voznjom u alkoholisanom stanju.

Uz asistenciju profesionalnih trenera iz NAVAK-a, tokom prakticnog dela treninga,polaznici su prosli kroz razlicite simulacije koje su im na najbolji nacin ukazale kolika je opasnost kombinovanja alkohola i voznje i kako izgleda voznja u treznom, a kako u alkoholisanom stanju: uticaj brzine i vremena reakcije na put kocenja i zaustavni put u treznom i alkoholisanom stanju,kao i uticaj brzine i vremena reakcije na kocenje na mokrom i klizavom kolovozu u treznom stanju, ali i pod dejstvom alkohola.

– Danas smo u praksi imali priliku da vidimo kako alkohol utice na vozaca i koliko je veliki neprijatelj u saobracaju. Alkohol sprecava vozaca da reaguje primereno i uzrok je velikog broja nesreca, od kojih su mnoge nazalost i sa smrtnim ishodom. Teorijska predavanja su bila veoma poucna, ali tek na stazi smo imali priliku da shvatimo sve sto smo danas naucili i siguran sam da smo izvukli pouku – alkohol i voznja, nikako! – izjavio je jedan od polaznika, Vuk Mirovic (19), iz Beograda.

Sedmu godinu zaredom, Apatinska pivara uz podrsku Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije realizuje edukativnu kampanju „Kad pijem, ne vozim” u okviru koje je donirala 59 alkometara najsavremenije generacije, kako bi pomogla rad MUP-a Srbije i doprinela povecanju bezbednosti u saobracaju.loading...