GDE VI SIPATE GORIVO? Cene variraju OD PUMPE DO PUMPE

Gorivo
Pixabay.com

Očekivalo se da leto pospeši potrošnju derivata i oporavi svetsko naftno tržište. Međutim, to se nije desilo ove sedmice - berzanska cena barela pala je i ispod 40 dolara. Na našim pumpama cene su šarolike, ali efekti jeftine nafte još se ne vide. Ipak, ako se vodi računa gde se gorivo toči i uz kartice za popuste koje daju sve kompanije, račun može da bude niži i do 10 odsto po rezervoaru.

 

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije – drugu nedelju zaredom, u zavisnosti od vrste derivata, cene su snižene minimalno, za 30 do 50 para. U poređenju sa zemljama regiona, po ceni benzina i gasa za automobile -TNG-a Srbija je u sredini, a po ceni dizela je među najskupljima. 

Zašto maloprodajne cene ne prate dinamiku kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu? 

– Ovaj nivo promena cena sirove nafte se ne može smatrati nelkim dugoročnim trendom ni rasta ni pada. Tako da se neće odrziti ni na maloprodajne cene na benzinskim stanicama sigurno. Međutim, ukoliko u dužem vremenskom periodu bude ovakav pad registrovan svakako on se na beziske stanice prelije već za mesec dana – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Prosečna cena litre benzina je 132 dinara, evrodizela 138 dinara, a autogasa 68 dinara. Može da se nađe i jeftinije ako se vodi računa gde se gorivo sipa.

Od pumpe do pumpe cene se čak i kod iste naftne kompanije razlikuju od pet do osam dinara. Može da se uštedi i ako se gorivo ne sipa na pumpama na auto-putu jer su cene na njima najnepovoljnije.

Svetsko naftno tržište je prezasićno zalihama, a posebno benzina. Potražnja je znatno manja od očekivane pa analitičari ocenjuju da će se cena barela zadržati na oko 40 dolara.

– Kako se približava jesen očigledno je da će potražnja ostati slaba. Zato, generalno gledano mnogo toga ukazuje da nema osnova za podizanje cena – kaže ekonomista Džeremi Kuk.

Zabrinjava to što su i zbog niske cene sirove nafte i najveći naftni giganti zaustavili investicije. U narednim godinma to bi moglo da dovede do velikih poremećaja u snabdevanju.loading...