“I ČAŠICA JE MNOGO”: Evo koliko promila alkohola u krvi je dovoljno da se tokom vožnje izazovu FATALNE POSLEDICE

vozac
pixabay.com

"Ne treba da postoji situacija u kojoj neko može da pomisli da je prihvatljivo voziti pod dejstvom alkohola."

 

Vozači koji imaju 0,1 promil alkohola u krvi češći su uzročnici saobraćajnih nezgoda za 46 odsto u poredjenju sa treznim vozačima, pokazali su rezultati medjunarodnog istraživanja kompanije Hajneken (Heinken).

Kako je saopšteno iz te kompanije, rezultati istraživanja, koji su predstavljeni studentima Pravnog fakulteta u Beogradu pokazuju da osobu, koja upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, a ima zakonom dozvoljenu količinu alkohola u krvi – samo 18 odsto ljudi opisuje kao nepouzdanog i pijanog vozača.

Ekspert za korporativne poslove kompanije Hajneken u Srbiji Goran Stupar rekao je da odgovorno uzimanje alkohola treba da postane poželjan vid ponašanja i da “ne treba da postoji situacija u kojoj neko može da pomisli da je prihvatljivo voziti pod dejstvom alkohola”.

Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kazao je da vožnja pod nedozvoljenom količinom alkohola u krvi nije samo novčano i zatvorski kažnjiva, već ima i rizik od ogromne materijalne odgovornosti.

Ukupna šteta u saobraćajnim nezgodama ponekad se može meriti desetinama pa čak i stotinama hiljada evra, a ta šteta pada na teret vozača ako je pod dejstvom alkohola skrivio saobraćajnu nezgodu, istakao je je Okanović.

Studenti su mogli da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači – na specijalnoj “BATAK Champion Reaction” mašini, navodi se u saopštenju.

Kompanija Hajneken i Komitet za bezbednost saobraćaja sproveli su radionice “When you drive, never drink” o odgovornoj konzumaciji alkohola, na tri fakulteta Univerziteta u Beogradu – Ekonomskom, Saobraćajnom i Pravnom, a najavljena je i radionica na Fakultetu organizacionih nauka u decembru.