Idete na odmor? Evo gde i kako možete da dobijete BESPLATAN TEHNIČKI PREGLED VOZILA

Kontrolna tabla
Pixabay.com/

Svake godine pred letnju sezonu godišnjih odmora Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i uz podršku Asocijacije tehničkih pregleda vozila organizuje besplatan tehnički pregled pod sloganom "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" u svim gradovima Srbije.

 

Pred svaki godišnji odmor pored pakovanja i odabira destinacije, vozači bi trebalo da brinu i o bezbednosti svog auta. A priliku da provere svoj auto imaju dva puta godišnje – besplatno.

– Za dva dana putujem u Grcku na letovanje i nemam problema sa autom, ali čisto zbog neke svoje sigurnosti, sigurnosti putnika i drugih na putu sam došao čisto da proverim svoj auto – kaže jedan građanin. 

– Ja uvek volim da mi je auto ispravam za vožnju po gradu i blizu, tu u blizini i tako, ali ja to radim svake godine, kad god je akcija ja iskoristim tu priliku i dođem na tehnički pregled – dodaje drugi.

– Ja sam njihov redovni mušterija, ovaj, redovno tu vršim preglede, osiguranja i tako dalje – kaže treći.

Najčešći kvarovi kod automobila u ovom periodu su kočioni sistemi, pneumatici i upravljaci, a prema statistici na našim ulicama gotovo 60 odsto automobila ima neki od ovih kvarova. Pored kontrole pre putovanja, trebalo bi obezbediti međunarodna dokumenta.

– Ne bi bilo loše to da uplate da imaju kao za sigurnost ako u slučaju neke neispravnosti se desi nezgoda ne daj Bože ili kvara, ovde mogu da uplate člansku kartu koja važi ovde kod nas  i u inostranstvu – kaže Ivan Kecman, referent tehničkog pregleda.

Akcije besplatnog tehničkog pregleda vozila organizuju se od 1989. godine, a vozači su već navikli na njih. Svake godine na ovakvim pregledima širom Srbije više od deset hiljada vozača prekontroliše svoj auto.

– Svi vlasnici vozila, prilikom odlaska na godišnjem odmoru, da iskontrolišu vozilo, šta je ispravno, a šta neispravno da bi znali da otklone kvar na vreme – kaže Dragan Tomić, direktor AMSS Smederevo.

Ova akcija besplatnog pregleda vozila traje do subote, a organizatori apeluju na vozače da se odazovu u što većem broju, zbog njihove sigurnosti i svih drugih učesnika u saobraćaju.