Na svoj 50. rođendan najprodavaniji model u istoriji Toyota Corolla stigla je do 44 miliona isporučenih primeraka širom sveta.

 

Corolla se na tržištu pojavila 1966, a trenutno je u prodaji 11. generacija ovog modela.

Automobil koji je razvijen polovinom šezdesetih godina 20. veka zamišljen je kao “narodni” auto, sa prostranom kabinom i zadnjom klupom. Toyota se odlučila da prednja sedišta budu zasebna, a ručica menjača spuštena je na pod između vozača i suvozača, što je u to vreme bilo inovativno rešenje.

Novom modelu bilo je potrebno svega tri godine da postane najprodavaniji automobil na domaćem, japanskom tržištu, a nakon toga Corolla je krenula u osvajanje sveta.

Samo dve godine posle lansiranja, Toyota je uspela da proda 1,1 milion automobila, koji su izrađivani u fabrici Takaoka, podignutoj za potrebe proizvodnje Corolle. Izvoz u SAD, u tom periodu najvažnije i najveće, ali i najkonkurentnije tržište na svetu, počeo je 1968. godine.

Toyota Corolla postala je 1997. najprodavaniji model na svetu svih vremene, pošto je ukupna prodaja dostigla 22,65 miliona vozila. Ipak, mnogi ljubitelji automobila i dalje joj osporavaju ovu titulu, uz argument da se automobil toliko promenio za ovih 11 generacija i 50 godina da to više i nije isti model, uprkos tome što nosi isto ime.

Poređenja radi, originalna Volkswagenova “buba” (Beetle), drugi najprodavaniji model u istoriji i prvi automobil koji je došao do broja od 20 miliona prodatih primeraka, ostao je umnogome neizmenjen tokom više od šest decenija proizvodnje. Stoga su mnogi skloni da tvrde kako je “bubinu” karoseriju iz 1936. moguće montirati na šasiju poslednje verzije ovog automobila iz 2003. godine, i obrnuto.

Šta vi mislite? Da li Corolla s pravom nosi titulu najprodavanijeg modela svih vremena ili to zvanje ipak treba da pripadne “bubi”?loading...