Kako ići na more: Sve prednosti i mane putovanja kolima

Odlazak na more automobilom može da bude zanimljiv, ali i skup i naporan. Šta je sve potrebno za put kolima i koliko će vas koštati, saznajte u tekstu.

Sve više ljudi odlučuje se da na more krene svojim kolima. Razloga za to ima dovoljno: krenete kad želite, stanete gde hoćete, možete i da skrenete sa puta i obiđete još neke zanimljivosti.

Ukoliko na put krenete sa društvom, troškove delite na pola, pa vas put košta malo više nego da ste krenuli autobusom. Međutim, za putne troškove do mora trebalo bi da izdvojite od 100 do 200 evra, ne računajući potrebnu dokumentaciju i nepredviđene troškove.
Ako rešite da idete u Crnu Goru, ova maršuta je čak najjeftinija. Ne postoje putarine, a ne možete da vozite brzo jer su putevi krivudavi, zbog čega će potrošnja goriva biti manja.

Do Crne Gore troškovi ne bi trebalo da prelaze 100 evra, u jednom smeru. Što se tiče dokumenata, granicu možete preći ako imate ličnu kartu ili pasoš. Ako krenete iz Beograda, do letovališta na crnogorskom primorju, u najboljem slučaju, putovaćete 10-12 sati. Veliki problem su uski putevi i mnogo krivina, zbog čega morate da vodite računa.
Ako rešite da ove godine idete u Grčku, put može da bude malo skuplji, ali i komotniji, sa druge strane. Da biste stigli do grčke obale, potrebno je da prethodno izvadite međunarodnu vozačku dozvolu, i, pošto prolazite kroz Makedoniju, zelenu kartu osiguranja. Za oba dokumenta potrebno je da izdvojite po 2.000 dinara.

Ako krenete iz Beograda, do nekog mesta na Halkidikiju treba da pređete oko 770 kilometara. Zbog boljih puteva, nego što je slučaj sa Crnom Gorom, do letovališta kolima bi vam trebalo oko 10 sati. Međutim, ako rešite da letujete na nekom od prelepih grčkih ostrva, morate da planirate da vam je potrebno oko 50 i više evra za trajekt.

Za putarinu kroz Srbiju, ukoliko idete iz Beograda, treba da izdvojite 920 dinara u jednom pravcu. Kroz Makedoniju putarinu plaćate na tri naplatne rampe, i koštaće vas 3,5 evra. Putarina se u Grčkoj ne plaća sve do Soluna.

Kroz Srbiju i Makedoniju putevi su solidnog kvaliteta, a treba voditi računa o eventualnim radovima i neravninama.

Što se tiče cene goriva, one su veoma različite u regionu. Zato se, pre nego što uđete u Grčku, savetuje da napunite rezervoar u Makedoniji, gde su cene dosta niže. S druge strane, cena je slična u Crnoj Gori i Srbiji, pa zbog čega nećete mnogo uštedeti. Što se tiče cene auto gasa, on je u svim zemljama duplo jeftiniji od cene goriva, pa ako imate auto sa plinom, vaši troškovi će se prepoloviti.

Pored ovoga, na umu treba da imate i moguće kazne za kršenje saobraćajnih propisa. Cene su naročito visoke u Grčkoj, pa ako telefonirate za volanom, kazna je 100 evra, za nevezani pojas 350, a prolazak kroz crveno svetlo čak 700 evra. Sa druge strane, u Grčkoj, na primer, nije potrebno da vozite auto sa upaljenim svetlima.

Ovo su samo neke od stvari koje se neplanirano mogu dogoditi na putu. Ko voli avanturu, treba kolima da krene put primorja, dok oni koji ne vole da brinu, najbolje je da se odluče za autobus.