KAKO VOZITI PO VRUĆINI: Držite se ovih saveta kako biste lakše preživeli dan

Vožnja
Pixabay.com

Vožnja i gužve u saobraćaju postaju još nesnosnije i teže kada je napolju preko 30 stepeni, a vi nikako da stignete do željenog mesta. Zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila, vožnje pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača tokom leta dolazi do većeg broja nezgoda.

 

Zato vam donosimo savete kako da bezbedno vozite tokom letnjih vrućina.

KRENITE RANIJE

Ništa nećete postići ako vreme pokušate da nadoknadite bržom vožnjom. Krenite par minuta ranije kako biste izbegli gužve i vozili po pravilima. Na ovaj način nećete biti nervozni što kasnite, a izbeći ćete i vrućinu.

DRŽITE RASTOJANJE

Ovo je uvek bitno a pogotovo kada vrućina dodatno unervozi vozače. Držanje rastojanja znači da možete da zakočite na vreme i izbegnete potencijalnu nezgodu ako se ispred vas dogodi nešto nepredviđeno.

KLIMA JE SPAS, ALI VODITE RAČUNA

Ako imate klima uređaj u kolima to je sigurno olakšanje, ali i ovde važe neka pravila. U kolima bi klimu trebalo da podesite na 5-10 stepeni niže od spoljne temperature, kako biste sačuvali zdravlje.

Bitno je i da pre ulaska u vozilo pustite topao vazduh napolje, ali i da par minuta pre izlaska iz auta ugasite klimu kako ne biste doživeli toplotni šok.

AKO NEMATE KLIMU…

Vozači bez klime moraju da budu još oprezniji, jer vrućina utiče na koncentraciju. Otvorite malo prozore, uključite ventilaciju i pored sebe uvek imajte vodu kako biste se osvežili. Za vreme vrućina od velike pomoći je i ako preko bočnih prozora stavite zavese ili neke druge štitnike od sunca.

PARKIRAJTE U HLADU

Kada je napolju 30 stepeni, u kolima koja stoje na suncu sigurno je i viša temperatura. Zato kad god imate mogućnosti parkirajte u garaži ili u hladovini.

PRAVITE PAUZE

Ako krenete na put, pravite pauze nakon sat, dva vožnje. Duga noćna vožnja i vožnja po vrućini zamaraju vozača i smanjuju koncentraciju, zato su pauze neophodne.

 

NIKOGA NE OSTAVLJAJTE U ZAKLJUČANOM ATOMOBILU

Čak ni na kratko, dok natočite gorivo, kupite nešto ili skoknete do bankomata. Ovo važi pogotovo za decu ali i kućne ljubimce. Na vrućini temperatura u kolima brzo raste i ugrožava zdravlje onih koji ostanu zaključani unutra.loading...