KASNO JE KAD SE VEĆ ISPRAZNI: Stiže zima i evo na šta morate da obratite pažnju kod AKUMULATORA!

Akumulator
rukawajung/freedigitalphotos.net

Ako je akumulator pun, pad njegovog kapaciteta možda nećete ni primetiti, u suprotnom, mogao bi da vas izneveri.

 

Da akumulatori ne vole niske temperature, zna većina vozača. Ali o kolikoj se tačno osetljivosti radi, znaju, s jedne strane, samo stručnjaci, a s druge oni vozači koji su imali tu nesreću da na svojoj koži to i osete.

Da se tako nešto ne bi dešavalo, vozačima se savetuje da provere njegovo stanje, i to na vreme, a ne kada temperature polako prelazi u minus. 

Ako je akumulator ispravan, to neće predstavljati nikakav problem, ali ako je njegov kapacitet prepolovljen, ili čak i manji od toga, moglo bi doći do problema sa pokretanjem motora. Upravo zbog toga važno je na vreme proveriti stanje akumulatora, kapacitet i napon i da li ga puni li alternator kako treba. Ako on ne uspeva da nadoknadi utrošenu struju, što može da se desi iako se automobil vozi samo na kraćim relacijama, kapacitet akumulatora brzo će padati, što će uzrokovati dodatne probleme i moraćete da ga zamenite. 

Premda ima vozača koji to mogu da učine i sami, procenu stanja akumulatora u vozilu je najbolje da obavi stručna osoba, električar u autoservisu.

Akumulatore, nije loše ni povremeno dopunjavati, posebno ako nije nov i ako se očekuje oštrija zima. To se takođe može obaviti u servisu, ali i u vlastitoj režiji, ali za takav je postupak neophodan kvalitetan punjač.  Ako se odlučite da ga kupite, uzmite neki kvalutetniji i uložite malo više novca jer će takav duže trajati.