KAZNE STIŽU NA KUĆNU ADRESU: Policija odlučila da spreči divljačko ponašanje vozača

Motociklisti koji turiraju svojim dvotočkašima kroz mirna gradska naselja i vozači snažnih automobila uskoro bi mogli da postanu stvar prošlosti u Parizu.

Policija
Freedigitalphotos.net/patrisyu

U delovima grada odlučili su da uvedu novi sistem kamera sa “radarom za buku” koji može identifikovati glasna vozila, videti njihovu lokaciju i automatski ih kazniti. Sistem su postavili u “Villeneuve-le-Roi” i kod aerodroma Orli, a aktiviraće ga čim vlada potvrdi novi zakon koji dozvoljava ovakve sisteme, kaže gradonačelnik Didije Gonzales.

Novi sistem će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne, piše Rojters. Sastoji se od četiri mikrofona koji svaku desetinku mere nivo decibela i mogu triangulisati pravac iz kojeg dolazi.

– Buka je pošast modernog života i veliki zdravstveni problem. Škodi ljudima kao i pasivno pušenje – kaže Gonzales i dodaje da ovim alatom nije moguće osporiti izvor buke.

Zakon o kojem je pričao trebalo bi da stupi na snagu ove jeseni i omogućiće lokalnim vlastima da eksperimentišu s raznim sistemima za snimanje i kažnjavanje vozača koji prekorače limite buke. Francuzi već imaju zakon koji limitira buku vozila, međutim teško se provodi jer zavisi o individualnom hvatanju i kažnjavanju glasnih vozača.

– Nemamo ništa protiv Harley Davidsona ili Ferrarija, međutim njihovi vlasnici znaju ponekad previše isticati njihovu snagu i buka smeta meštanima – kaže Remi Žordan iz Vileneueva.

Oko 40 ovakvih kamera već je nekoliko meseci u radu u blizini pariskih barova, a još 17 ih je postavljeno kraj značajnih građevina. Postavili su ih i u naselju Sen-Forget, a u septembru će i centar Pariza dobiti ove kamere. Kako je sistem u testiranju, još nikog nisu kaznili. Vlada planira dvogodišnji testni period u kojem će isprobavati novu tehnologiju i definisati nivo buke koja će biti okidač za kazne.

Ako ovaj savremeni sistem zaživi, samo je pitanje vremena kada će se isti propisi sprovesti i u Srbiji.