KAZNE SU PAPRENE! Ko u Beogradu ima obavezu da očisti sneg ispred ulaza?

Sneg koji je dočekao jutros Beograđane, napravio je kolaps gradu, ali i u ostalim delovima zemlje gde i dalje pada.

sneg
Dnevno.rs/Petar Marković

Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu, rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, a obavezu čišćenja imaju svi – od stanara do zaposlenih u firmama i prodavnicama, ali i pravna i fizička lica.

Kako se navodi u odluci o komunalnom redu, obavezno je čišćenje trotoara širine do do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci.

To znači da moraju da se uklone ledenice sa krovova koji su istureni, ali i čišćenje ulaza u poslovne objekte i zgrade. U protivnom, kazna za fizičko lice je 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000 dinara, dok je za pravna lica čak 50.000 dinara.

Međutim, tu nije kraj. Kaznu od 5.000 dinara u saobraćaju možete da dobijete i ako ne očistite sneg sa vašeg vozila, a isto toliko ćete morati da date i i za zavejane registarske tablice i svetla. Dodatno, ako sa vozilom u takvom stanju izazovete saobraćajnu nesreću, to može da vas košta od 5.000 do 18.000 dinara.

Čest je slučaj pojave ledenica na nepristupačnim mestima na krovovima, pogotovo ako živite u višespratnica, nazovite “Gradsko stambeno”, jer ako ledenice vise sa krova, predviđene su kazne od 5.000 pa do 100.000. dinara.