Loše vremenske prilike mogu uzrokovati mnoštvo problema vozačima a neki od njih se odnose an vidljivost koja je usled pljuska znatno smanjena.

 

Ovo su neki od saveta koje možete primeniti ukoliko vas na drumu zadesi veliki pljusak:

 1. Tokom obilnih padavina, najvažnije je da pre polaska namestite ventilaciju tako da duva direktno u stakla, jer kiša dovodi do toga da se prozori vrlo brzo zamagle i ugroze vam vidik. Sigurni smo da ne želite da se bakćete sa dugmićima i podešavanjem u toku vožnje kada treba da budete koncentrisani na put…

2. Usporte vožnju, jer bez obzira koliko ste iskusan i siguran vozač kome kiša ne smeta, računajte na to da ima vozača koji muče muku u otežanim uslovima. Uz to, put kočenja po mokrom je duži i dajte sebi više prostora za zaustavljanje i držanjem većeg rastojanja od vozila ispred sprečite vodenu prašinu da vam obasipa vetrobran.  Sporija vožnja i veće rastojanje daće vam samo više vremena za reakciju koja po mokrom treba da bude ujednačena, bilo da je reč o kočenju, ubrzavanju ili upravljanju – svi nagli manevri mogu uticati na balans vozila.  Uz to, jaki vetrovi mogu uticati na balans, pa čak i na promenu pravca kretanja.

3. Tokom oluje držite volan čvrsto i budite svesni uticaja vetra na druge vozače, pogotovo motocikliste i vozače dostavnih vozila. Upaljena svetla se podrazumevaju čak i u zemljama gde nisu obavezna tokom dana, jer jedino obezbeđujete da budete viđeni.

4. U slučaju obilnih padavina, nije loše razmotriri opciju da odložite put, pogotovo ako niste iskusan vozač. Ako je put neodložan i treba da vozite kroz dublju vodu, evo nekoliko preporuka: vozite po najviše delu puta i krećite ako se neko vozilo već kreće prema vama, sačekajte da prođe pored vas. Ako ne vidite gde ćete izaći iz vode, bolje razmislite da li uopšte tuda možete da prođete. Tokom vožnje kroz dublju vodu držite ravnomerno nogu na papučici gasa i nemojte puštati gas jer tako voda može lakše ući u izduv. Kada izađete iz vode, osušite kočnice tako što ćete ih nežno aktivirati tokom nekoliko sekundi…