KOLIKO ČESTO ČISTITE VOZILO IZNUTRA? Ovaj deo automobila prljaviji je od daske WC šolje

Anketa koju je sproveo američki sajt CarRentals.com među 1.000 vozača u SAD pokazala je da njih 32% svoj automobil pere iznutra samo jednom godišnje. 

vožnja
pixabay

Da je to i te kako nedovoljno pokazuju laboratorijski rezultati ispitivanja nečistoće volana koji je jedan od najprljavijih delova enterijera automobila, a sa kojim smo najčešće u kontaktu kada smo u vozilu.

U studiji se navodi da je kao mera nečistoće poslužio broj kolonija bakterija po kvadratnom centimetru. Na volanu je izmereno čak 629 ovih jedinica. 

Poređenja radi, na ekranu smartfona prosečno se izmeri 100 jedinica, a na dugmićima u liftovima 313, dok se na daskama WC šolja u javnim toaletima izmeri 172 jedinice.

Ono što je takođe zabrinjavajuće je da je najčešća vrsta bekterije koja je pronađena na volanu stafilokoka, koja je inače uzročnik trovanja hranom, ali i kožnih infekcija. Među pronaženim bakterijama je i Propionibacterium, odgovorna za razne upale i infekcije kod čoveka.

Ovo su samo dve najčešće vrste bakterija koje se mogu naći u unutrašnjosti naših vozila, a u enterijeru prosečnog automobila ukupno je detektovano oko 700 različitih bakterija.

Najčešći uzročnik pojave bakterija u automobilu je – hrana. Zbog našeg načina života u pokretu, često smo prinuđeni da nešto prezalogajimo u kabini automobila, a sva ta hrana ne završi samo u našim ustima i stomaku.