Kriza uticala i na komšije – Makedonci ostali bez BMV-a

Makedonsko tržište ostalo je bez poznatih nemačkih brendova automobila, jer je preduzeće „Makauto”, glavni ditributer BMV-a zatvoreno.

„Makauto” je makedonski glavni distributer BMV-a, „landrovera” i „minija”.

Kako prenosi portal „24vesti.mk”, razlozi zatvaranja za sada nisu poznati, samo je na internet portalu BMV-a u Minhenu navedeno da ta firma više nije njihov distributer.

Kako je objašnjeno, sporazum je istekao i nije obnovljen uz obostranu saglasnost a naknadno će biti objavljeno ko će biti novi distributer.

Makedonski distributer je inače pokrivao i tržište Kosova.

Prema navodima portala „24vesti.mk”, vlasnici koji treba da servisiraju kupljena vozila koja su pod garancijom sada imaju problem, jer da bi to obavili moraju da idu u zemlje u okruženju gde postoje ovlašćeni servisi, kao što su Srbija, Grčka, Bugarska i Hrvatska.

Podaci pokazuju i da je obim prodaje automobila opao.

U periodu januar-maj ove godine prodato je 1.399 vozila, što je pad za oko 14 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je prodaja na makedonskom tržištu iznosila 1.625 automobila.

Prodavci tvrde da je prodaja počela da opada sa globalnom finansijskom krizom, a uvoznici novih automobila kažu da na prodaju negativno utiče i konkurencija koja uvozi polovna vozila.loading...