Kupujete polovan automobil? Nemojte praviti ovih ŠEST POČETNIČKIH GREŠAKA

Kola
Pixabay.com

Kupovina polovnog automobila može da bude pravo kidanje živaca. Kako naći pravi auto, kako se obezbediti da vas prodavac neće prevariti, da automobil nije kraden, udaran, krpljen. Rizik uvek postoji, ali ako izbegnete neke od osnovnih grešaka lakše ćete naći pravi automobil za vas.

 

1. Znajte šta želite
Budite sigurni da li želite sportski, novi, prostrani, pouzdani automobil, odredite svoje prioritete. Recite prodavcu šta vas interesuje, ne dozvolite da vam on nameće svoje mišljenje, da vas ubeđuje kako će BMW star 20 godina trošiti 8 litara u gradu, kako je Corsa od pre 15 godina udobna za put na more i da vam Francuz neće isprazniti kasicu stalnim popravkama.

2. Obavite test-vožnju
Na oko možda deluje savršen, brojke su odlične, prodavac kaže da je održavan i garažiran, ali dok ne sednete i provozate taj automobil nećete znati kakve sve mane krije.

3. Pregovarajte oko cene
Nijedna cena nije fiksna. Ta reč znači samo da će prodavac malo teže da pristane da spusti cenu i to za manji iznos u odnosnu na one gde piše dogovor. Ukoliko se odmah “zaljubite” u automobil ne pokazujte to jer onda cena zaista postaje fiksna.

4. Ne pristajte na zamenu
Ukoliko dođete sa namerom da svoj automobil date u zamenu i uzmete, uz doplatu, drugo polovno vozilo nije pametno to činiti na auto-placu. Tu ćete dobiti znatno manju cenu u odnosnu na onu koju možete dobiti u zamenu sa nekim fizičkim licem.

5. Posetili ste samo jedan auto-plac
Koliko god da automobil deluje savršeno, prodavac ljubazan, cena pristupačna, ipak dajte sebi još vremena, odnosno pogledajte šta nudi konkurencija. Lako ćete da se vratie na početak i kupite automobil koji ste prvi izabrali, ali upoznavanje sa stanjem kod drugih prodavaca neće da vas košta nijednog evra.

6. Raspitajte se o dodatim troškovima
Prenos vlasništva, atest plina, registracija, carina, proverite šta od toga plaća prodavac a šta ćete morati vi da platite nakon kupovine kako vas automobil ne bi koštao par stotina evra više nego što ste ga platili.