Ministarstvo izdalo prve dozvole: Za manje od tri minuta automobil postaje avion (VIDEO)

U prodaji od naredne godine.

Foto: screenshot/youtube.com/KleinVision

Budućnost je već stigla, sudeći po tome da su leteći automobili, nekada rezervisani za naučnofantastične filmove, postali realnost!

U Slovačkoj je jedan takav automobil prošao sve testove i dobio zeleno svetlo. “Er kar” se za manje od tri minuta pretvara iz automobila u avion i spreman je da poleti.

Preko 200 sletanja

Testovi su se sastojali u više od 200 poletanja i sletanja, kao i preko 70 sati letenja kako bi se ispunili strogi standardi Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost (EASA).

Proizvođači tvrde da je “Er kar” pokazao odlične manevarske sposobnosti, kao i da je tokom testova demonstrirao zadivljujuću statičku i dinamičku stabilnost tokom letenja. Leteći automobil je dobio i dozvolu slovačkih vlasti, pa se očekuje da će serijska proizvodnja modela početi u roku od 12 meseci. Zasad nije poznata cena, ali se očekuje da će ona biti oko nekoliko stotina hiljada evra.

– Dobijanje sertifikata za “er kar” otvara vrata masovnoj proizvodnji letećih automobila i povećanju efikasnosti u ovoj oblasti. Dobili smo zeleno svetlo i mogućnost da zauvek promenimo izgled putovanja na kratkim i srednjim razdaljinama – rekao je profesor Stefan Klajn, koji stoji iza projekta.

Anton Zajac, jedan od učesnika u razvoju projekta, navodi da je prvi probni let između dva grada “er kar” imao pre šest meseci:

– Pre pola veka automobil je bio simbol slobode. Danas nam leteći automobil ponovo omogućuje da uživamo u slobodi – rekao je Zajac.

Ima 160 konja

Nakon 35-minutnog leta od Nitre do Bratislave leteći automobil je bez problema sleteo i za manje od tri minuta transformisao se u sportski automobil, posle čega je nastavio ka centru slovačke prestonice.

Vozilu je pun naziv “Er kar prototip 1”, ima 160 konjskih snaga i motor sa fiksnim propelerom. Proizvođači očekuju da će ovo vozilo privući zaljubljenike u putovanja, kao i komercijalne taksi službe.

Ima motor BMW, radi na običan benzin i može da preveze dva putnika. Kada se krila sklope, zauzima jedno parking-mesto, kao običan automobil. Njime može da upravlja svaki pilot i nije potrebna posebna obuka.