Mislite da ste ODLIČAN VOZAČ? Imate priliku da to i DOKAŽETE: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici? (VIDEO)

raskrsnica
printscreen/youtube

Na prikazanoj slici nalaze se tri automobila – zeleni, crveni i plavi. Zeleni automobil skreće levo, dok crveni i plavi idu pravo. Naše pitanje za vas je: ko ima prednost u ovoj situaciji? Dobro razmislite!

 

Na fotografiji se nalazi uobičajena situacija iz saobraćaja na kakvu vozači svakodnevno nailaze. Tri automobila, bez saobraćajnih znakova, semafora ili policajca koji reguliše saobraćaj.

Zeleni automobil skreće levo, dok crveni i plavi idu pravo. Naše pitanje za vas je: ko ima prednost u ovoj situaciji? Dobro razmislite!

 

Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan da propustiti vozilo koje dolazi sa desne strane. Pravilo desne strane jedno je od osnovnih pravila u saobraćaju i svi vozači su dužni da ga poštuju. 

Izuzetak su tramvaji, koji u svim slučajevima imaju prvenstvo prolaza (osim ako nije saobraćajnim znakom određeno drugačije). Najveći prioritet imaju vozila pod pratnjom, kao i vozila sa uključenom rotacijom, poput policije ili hitne pomoći.

U ovom slučaju, vozač koji na raskrsnici skreće levo, dužan je da propustiti vozilo koje dolazi iz suprotnog smera na raskrsnici i pritom zadržava smer kretanja ili skreće desno, osim ako je znakom određeno drugačije.