Mislite da ste savršen vozač? Onda ovih 5 grešaka sigurno NE PRAVITE

žena vozi
pixabay.com

Gotovo da ne postoji savršen vozač, pogledajte zašto.

 

Sigurno poznajete nekoga ko sebe smatra “savršenim vozačem”. Međutim, neka pogleda ovih pet stavki i neka iskreno odgovori.

1. Ubedljivo najveći broj manjih, ali i većih nezgoda, nastaje jer vozači ne obrate dovoljno pažnje ili potpuno ignorišu postojanje retrovizora. Maltene sigurno ste se u saobraćaju susreli sa vozačima koji gledaju samo pravo, za njih leva i desna traka, kao i ono što se dešava ispred njih kao da ne postoji. U većini slučajeva to je glavni uzrok nezgoda.

CEO ŽIVOT RADITE POGREŠNO: Odmaglite prozore duplo brže koristeći NAUKU

2. Loša procena udaljenosti i brzine drugog automobila. Sposobnost procene koliko je neki automobil udaljen od vas i koliko se brzo kreće, a samim tim i koliko će mu vremena trebati da dođe do vas, a koliko vama da izvedete svoj manevar dolazi isključivo sa iskustvom. Oni vozači koji ovu veštinu nikad ne savladaju krivi su za oko 20% nastalih saobraćanih nezgoda.

3. Pogrešno skretanje ili loš manevar. Koliko god to zvučalo čudno, sigurno je da postoje vozači, a radi se o oko 15% učesnika u saobraćaju, kojima priličan problem predstavljaju “manevri” kao što su polukružno okretanje, paralelno parkiranje, polazak pod ručnom, pravilan ulazak u jednosmernu ulicu ili pravilan izlazak iz kružnog toka.

4. Bahata vožnja. Bilo da je razlog nemar za druge vozače ili žurba, vozači koji zanemare osnovna saobraćajna pravila izazivaju nezgode u 15% slučajeva. Oni ne moraju biti nužno loši vozači, već jednostavno ne žele da se “pokore” pravilima koja svi puštujemo ili ih namerno krše, jer misle da će tako ranije stići na svoju destinaciju.

Videli su UŽAS ISPRED NOSA, ali nisu okrenuli glavu: Ono što je usledilo ostaviće vas bez teksta

5. Gubitak kontrole nad vozilom. Ovakva situacija nastaje usled brze vožnje, zbog umora vozača, vožnje u pijanom stanju ili pod dejstvom narkotika. Veoma su retki slučajevi da vozači izgube kontrolu nad vozilom usled nekog kvara. Oko 10% svih nezgoda je izazvano zbog gubitka kontrole vozača nad automobilom. Ove nezgode, iako statistički najređe, imaju najtragičnije posledice.

Ukoliko ste se prepoznali u nekoj od ovih stavki, savetujemo vam da to priznate sebi, i da što pre ispravite svoje loše navike, pre nego što bude kasno..