MOŽE SPASITI ŽIVOT: Vozači prilikom preticanja često zaborave na važan detalj

Preticanje je praktično obavezni deo vožnje, pogotovo na dužim relacijama. Naravno, ne treba ni pominjati da uvek tri puta razmislite pre nego što počnete preticanje, i to isključivo na dozvoljenim mestima za to. 

autoput
pixabay

Ono što je veoma važno jeste dodati gas prilikom preticanja, iz očiglednih razloga: zbog automobila kojeg pretičete i zbog vozila koje vam eventualno ide u susret. 

Ipak, mnogi vozači se plaše da poteraju motor u više obrtaje, čak i prilikom preticanja, iako taj strah može da ih košta života.

Ako ste vi jedan od takvih vozača – znajte da nema razloga da se plašite malo „urlanja“ motora. Neće mu ništa biti ako ga nakratko doterate do crvenog polja na obrtomeru.

Crveno polje može da bude npr. kod benzinaca na 6.500 o/min, a kod dizelaša 4.500 o/min (mada im je maks. snaga obično na 4.000 o/min).

Obično za time uopšte nema potrebe, ali treba da znate da slobodno možete da ga doterate do crvenog polja, pa i malo u crveno ukoliko usred preticanja primetite da iz suprotnog smera stiže drugo vozilo.