MOŽE ŽIVOT DA SAČUVA: Znate li čemu služi STRELICA pored oznake za gorivo na instrument tabli?

Instrument tabla
Pixabay.com

Jeste li se zapitali čemu služi mala strelica na instrument tabli u delu za količinu goriva u vašem rezervoaru? Neki verovatno jesu, ali većina ni ne razmišlja o tome, a prilično je korisno kada saznate čemu služi!

 

Vrlo sitan detalj mogao bi biti od koristi kada putujete, a niste u svom automobilu, već ste uzeli rent-a-car. Iako se nalazi na gotovo svakoj instrument tabliu gotovo svakom automobilu, verovatnoća da ste se ikada zapitali čemu služi mala strelica u prostoru koji pokazuje količinu goriva, sasvim je mala, piše automobili.dnevnik.hr.

Može biti na levoj i na desnoj strani, a jedino smer u kojem je okrenuta daje joj smisao. Ona pokazuje s koje strane vozila se nalazi poklopac rezervoara gde ćete točiti gorivo.

Mislite da je besmislena?

Možda i nije od prevelike važnosti imati saznanje gde je poklopac za rezervoar, ali sigurno da prilikom iznajmljivanja vozila, ponekad i korišćenja službenih, vozač ima dodatno pitanje nad glavom prvim ulaskom na benzinsku pumpu.

Situacija je vrlo jednostavna, kratak pogled na instrument ploču i deo sa simbolom u obliku male pumpe za točenje goriva i nećete imati problem s lociranjem mesta za točenje goriva.

Zašto levo, a ne desno?

Istorija automobilizma govori nam da svaki proizvođač iz određenih standardizacija i razloga postavlja poklopac i mesto za točenje na strani koja se čini bolja, bezbednija, logičnija.

Japanci na svoju levu, evropski proizvođači na desnu, ali nije uvek pravilo. Odgovor iz Volkswagena daje prednost bezbednosti i smatraju kako je sigurnije da vozač ne stoji blizu ulice odnosno na prolazu drugih automobila prilikom točenja goriva. Neki proizvođači idu na hedonističku varijantu i ne žele da vozač troši vreme obilaska automobila prilikom točenja goriva.