Na auto-putevima u Srbiji do kraja godine još 11 NAPLATNIH RAMPI

Autoput
Dnevno.rs

Na auto-putevima u Srbiji do kraja godine će biti postavljeno 11 novih naplatnih stanica. U "Putevima Srbije" računaju da će i to doprineti da vozači u budžet ovog preduzeća uplate oko tri milijarde dinara više, nego 2015. godine. Jer, lane su im prihodi bili 16,8 milijardi dinara, a ove godine očekuju više od 19,1 milijardi dinara.

 

Tri naplatne rampe će biti postavljene na deonici Koridora 10 od Vladičinog Hana do granice sa Makedonijom. Putarina će se do kraja aprila plaćati kod Preševa, dok će od novembra punktovi biti postavljeni i kod Vranja i Bujanovca.

I na Koridoru 11 biće izgrađene prve dve rampe i to u delu od Preljine do Ljiga. Putarina bi na njima trebalo da se naplaćuje od oktobra, a preduslov za to je da ova deonica, koja se gradi, u avgustu bude puštena u saobraćaj. I na auto-putu E 75 od septembra će biti novih izlaza i to čak šest, na deonici od Siriga do Subotice.

Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora JP “Puteva Srbije”, za “Novosti” kaže da najbolji način za povećanje prihoda predstavljaju kvalitetni putevi.

“Sledeće godine ćemo konačno imati kompletiran Koridor 10, a radi se i Koridor 11 i to će dovesti do većih prihoda”, smatra Tubić. – Istovremeno želimo da što više vozača koristi elektronsku naplatu putarine, jer ćemo tako smanjiti gužve na naplatnim rampama, što nam takođe povećava prihode.

“Putevi” su ove godine za troškove oglašavanja predvideli 27,1 milion dinara, što je tri puta više nego lane. A Tubić kao opravdanje za ovaj trošak navodi upravo promociju sistema elektronske naplate putarine kako bi što više vozača počelo da koristi takozvane tagove.

“U taj iznos uračunata su i sva obavezna oglašavanja koja “Putevi Srbije” imaju, od objave tendera, konkursa”, navodi sagovornik Večernjih novosti. – Povećanje broja koristnika elektronske naplate će kao rezultat imati bolju prohodnost na naplatnim stanicama, odnosno veći broj prolazaka bez zadržavanja. Samim tim će se povećati i broj korisnika auto-puteva, smanjićemo gužve, bićemo efikasniji. Da biste dobro radili, morate da ulažete u posao.

Planom poslovanja “Puteva” za ovu godinu za povezivanje svih naplatnih stanica putem optičkog kabla izdvojeno je 30 miliona dinara. I za opremu za nadzor je predviđen trošak od 3,6 miliona dinara. Pomoćnik direktora kaže da će to značajno doprineti bržem i jednostavnijem poslovanju, kao i smanjenju mogućih nepravilnosti.

“Povezivanjem će biti omogućeno praćenje događaja u realnom vremenu, imaćemo mogućnost da u svakom trenutku vidimo šta se dešava na svim naplatnim stanicama”, objašnjava Tubić. – Ovim sistemom u potpunosti će biti onemogućena zloupotreba “zamene papirnih kartica” kojom vozači nanose štetu “Putevima Srbije”. Zahvaljujući sistemu video-nadzora omogućena je provera naplate putarine svakog zaposlenog, kao i kontrola ponašanja učesnika u saobraćaju pri naplati putarine. Značajno smo povećali naplativosti vozila i ona danas iznosi 99,92 odsto, što je najbolja naplativost u Evropi.