Na prodaju Hitlerov BLINDIRANI MERCEDES, deo novca ide za EDUKACIJU O HOLOKAUSTU

Hitler
Wikipedia

Na aukciji u Arizoni 17. januara među ponuđenim automobilima naći će se i Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer iz 1939.

 

Međutim, ovaj Mercedes nije specifičan samo kao klasik, već i zbog toga što je bio u vlasništvu nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Ovaj automobile je bio specijalna narudžbina Hitlerovog ličnog šofera i oficira ozloglašene SS jedinice Erika Kempka. Mercedes je učestvovao na nekoliko nacističkih parada između 1939. i 1941, a korišćen je i prilikom poseta zvaničnika.

Kako bi Firer bio zaštićen u njemu, Mercedes je oklopljen armaturom sa obe bočne strane i po podu. Vetrobran je bio otporan na metke, a iza sedišta se čak nalazila mobilna oklopna ploča.

Za pogon je bio zadužen 7,7-litarski osmocilindrični motor sa 230 KS, uz petostepeni manuelni menjač.

Na kraju II svetskog rata 1945. savezničke trupe su zaplenile ovaj 770K Grosser koji je održavan u savršenom stanju od tada.

Ovaj model, za koji aukcijska kuća ističe da je “konačni spomenik trijumfa saveznika nad zlom”, jedan je od osam proizvedenih predserijskih primeraka modela B150 serije 770K, od kojih je preživelo pet, a tri su u privatnom vlasništvu, uključujući i ovaj.

Aukcijska kuća Worldwide Auctioneers, koja nudi ovaj automobil na događaju u Skotsdejlu sredinom januara, najavila je da će deset odsto novca od cene za koju bude prodat biti donirano za edukaciju o Holokaustu, kako bi se osiguralo da se slične grozote nikad više ne ponove.