NAČIN VOŽNJE UTIČE NA VAŠ BUDŽET: Pet sjajnih saveta za manju potrošnju goriva

S obzirom da je gorivo sve skuplje, a bez automobila se u današnje vreme skoro pa ne može, vožnja nas sve više košta.

pumpa
pixabay

Potrošnja automobila ne zavisi samo od vrste vozila i motora, već umnogome načina vožnje.

Evo nekoliko “trikova” kako da smanjite potrošnju vašeg automobila.

Manji obrtaji

Trudite se da vozite automobil u višoj brzini, jer niže podižu broj obrtaja koji povećavaju potrošnju. Zato, kada možete da se komforno krećete u trećoj brzini, ne spuštajte bespotrebno u drugu.

Ograničenje brzine

Danas svi žurimo da što pre završimo neke obaveze i uštedimo vreme, ali to utiče na novčanik. Što brže vozite, više goriva trošite. Ukoliko poštujete ograničenje brzine, ne samo da ćete umanjiti mogućnost nesrećnih situacija i izbeći potencijalne kazne, već možete smanjiti potrošnju svog automobila za čak 33%.

Ubrzanje

Nemojte da bespotrebno kočite i ubrzavate. Kad god to radite, vaš automobil troši gorivo. Što više ubrzavate, vršite veći pritisak na motor koji sagoreva više goriva.

Gume

U našem podneblju ljudi suviše potcenjuju značaj guma. Gume su jedan od ključnih delova automobila, ne samo da mogu da vam spasu život ukoliko su kvalitetne, već mogu i da smanje potrošnju. Važno je i da budu optimalno naduvane i možete uštediti nekoliko procenata goriva.

Vazdušni filter

Prljavi filteri utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju. Upijaju prljavštinu, prašinu, čestice zemlje i izduvnih gasova. Zbog toga očistite ili zamenite s vremena na vreme filtere vazduha.