NAJBOLJI SPORTSKI AUTO ZA 2018: Izbor je mnoge ŠOKIRAO, zbog incidenta sa početka godine (VIDEO)

Čuveni britanski auto-magazin i TV šou proglasio je za najbolji automobil sa sportskim karakteristikama u 2018. godini - Alpine A110.

YouTube Printscreen

Iako su u užem izboru među 14 automobila bili takvi modeli kao što su Bugatti ChironFerrari 488 PistaMcLaren 600LT Porsche 911 GT2 RSTop gir je poimalo neočekivano izabrao Alpine A110.

Uporedni test svih kandidata održan je na francuskoj istorijskoj stazi Circuit de Charade, a britanski magazin u obrazloženju kaže da je Alpine A110, koji prema njima poseduje “izbalansiran karakter”, ostavio utisak čistog uživanja u vožnji na trkačkoj stazi.

Top gir je objavio trejler kao najavu emisije o izboru za najbolji sportski automobil 2018, koja će se emitovati kasnije ove godine:

Alpine A110 prvi je novi model ovog obnovljenog francuskog brenda (u vlasništvu kompanije Renault) nakon nekoliko decenija hibernacije.

Automobil od svega 1.080 kg pogonjen je 1.8 litarskim benzincem sa 252 ks (188 kW) i 320 Nm. Snaga se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepenog automatizovanog menjača sa duplim kvačilom.

A110 je u stanju da iz mesta do stotke stigne za 4,5 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Interesantno je da se upravo voditeljima Top gira, Krisu Harisu i Ediju Džordanu, dok su početkom 2018. snimali kadrove testiranja Alpine A110 na stazi na kojoj se vozi Reli Monte Karlo, ovaj automobil zapalio u vožnji i potpuno izgoreo.

Automobilom je upravljao Haris, a tokom test vožnje neko od članova snimateljske ekipe primetio je plamenove ispod vozila. Kako se navodi, Haris i Džordan uspeli su u poslednjem trenutku da napuste auto pre nego što se požar proširio.

Napori da se vatra lokalizuje i ugasi nisu urodili plodom, pa je test primerak Alpine A110 potpuno izgoreo pored puta. Na sreću, voditelji su izašli iz incidenta nepovređeni.