NAJJEFTINIJI AUTO NA SVETU: Prave ga Kinezi, ide na struju, a ovo je njegova cena (VIDEO)

Najjeftiniji električni automobil na svetu dolazi iz Kine, košta između 930 i 1.200 dolara, malo više od 1.000 evra, kao dve prosečne plate u Srbiji i može da se naruči preko „Alibabe“, kineskog portala za trgovinu.

printscreen/youtube.com/Jalopnik

Ovakav automobil naručio je preko interneta novinar američkog portala Jalopnik Džejson Torčinski i isprobao ga. Prema njegovom mišljenju, kineski električni automobil “Čangli” potpuno je funkcionalan i nudi više nego što bi se očekivalo.

Cena ovog automobila počinje od 930 dolara, ali bez baterije, dok sa njom ide do 1.200 dolara, odnosno nešto više od 1.000 evra. Uz troškove transporta i carine, ukupno ga je platio oko 3.000 dolara.

Automobil izgleda kao i svi drugi, samo je znatno manji, dug je 2,5 metra i međuosovinsko rastojanje mu je 1,48 metara, mada ima mesta za tri putnika.

Težak je 323 kilograma, nosivost mu je 300 kilograma i pogoni ga motor sa 1,1 konjskom snagom.

Kako je deklarisao proizvođač, radijus kretanja mu je od 40 do 100 kilometara, dok je vreme punjenja sedam do deset sati.

Maksimalna brzina je 30 kilometara na sat, ali je američki novinar koji ga je kupio zabeležio da ima problema na uzbrdicama, gde se kreće brzinom pešaka.

Ipak, on je naveo i da je “Čangli” pristojno vozilo za kraće vožnje, kao što je gradska ili vožnja do prodavnice, te da više liči na pravi automobil, nego na električni skuter ili golf-vozilo, prenosi “Sputnik”.

Takođe, objasnio je da “Čangli” ima osnovnu opremu kao i pravi automobil, doboš kočnice, brisač, grejanje kabine, pa čak i multimedijalni ekran.

Karoserija je napravljena od metala, unutrašnjost je od jeftine plastike, ali Torčinski navodi da je kvalitet izrade solidan.loading...