NAJSIGURNIJI AUTOMOBILI: Za volanima ovih AŽDAJA niko nije poginuo već tri godine!

vožnja
pixabay

Ovi automobili trenutno važe za najbezbednije na svetu.

 

Pozivajući se na rezultate istraživanja koje je sproveo američki Institut za sigurnost u saobraćaju (IIHS), CNN navodi jedanaest modela automobila u kojem niko u razdoblju od 2012. do 2015. godine nije smrtno stradao.

Istraživanje je obuhvatilo dosad najveći broj vozila koja su učestvovala u sudarima bez tragičnih posledica na američkim drumovima. Većinom je reč o vozilima iz SUV segmenta što je i objašnjeno njihovim većim dimenzijama i većom težinom u odnosu na automobile koji na testovima izdržljivosti postižu jednako dobre rezultate, ali su u odnosu na pobednike dimenzijama manji, a kilažom lakši, time i podložniji činjenici da će u međusobnom kontaktu proći s većim oštećenjima koja mogu da naude putnicima.

Kako bi istraživanje bilo pravednije (ne prodaju se sve marke i svi modeli jednako) IHHS je statistiku ponudio nakon što ih je sveo na iste brojke, a onda i došao do zaključka da su najsigurnija vozila ova:

Audi Q7, Volkswagen Tiguan, Toyota Tacoma, Mazda CX-9, Audi A6, Jeep Cherokee, BMW 535 i BMW 535xi, Lexus RX 350, Lexus CT 200h, Mercedes-Benz GLE.