NAJVAŽNIJI USLOV BEZBEDNE VOŽNJE: Sačuvajte kvalitet guma na vozilu pomoću 5 SAVETA

Gume su veoma važan segment u koncepciji svakog automobila i jedan od najbitnijih faktora sigurnosti na putu. Uz ovih pet saveta održaćete gume u savršenom stanju, a one će trajati duže i pružati bolje rezultate.

zimske gume
pixabay

Najpre se treba pobrinuti da su gume uvek sigurne i efikasne, jer odlazak sa neispravnom ili oštećenom gumom na put može prouzrokovati drastične posledice, kako za vozača tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Ovih pet jednostavnih saveta sigurno će pomoći da iz guma izvučete maksimum efikasnosti, trajnosti i sigurnosti…

1. Proveriti dubinu šare

Najbitnija stavka bez sumnje je dubina šare gume, koja označava koliko gume je “još ostalo”. Način na koji gume prijanjaju za podlogu  je povezan sa ovim faktorom. Najmanje dopuštena dubina je 1,6 milimetara, a sve manje od toga smatra se nezakonitim. “Ćelave” gume osim što su nepropisne ne pružaju odgovarajuće prijanjanje (grip), propisano zakonom. Provera dubine šare guma može se napraviti kod bilo kog vulkanizera ili automehaničara, te samostalno uz odgovarajuće znanje i/ili merni instrument.

2. Izbegavati udarce i oštećenja

U ovom se smislu najpre govori o agresivnim prelascima automobilom preko neravnina, ili ležećih policajaca koje većina vozača koristi potpuno nepravilno. Penjanje prevelikom brzinom može uzrokovati veliku štetu na gumi, ili čak pucanje. Treba izbegavati i rupe, šahtove i ostale velike neravnine na cestama, ako je to moguće. Takođe, ako primetite bilo kakva oštećenja, reč je o nepovratnoj šteti na gumi i radi sigurnosti valja je zameniti.

3. Kontrolisati pritisak vazduha

Vozačima se preporučuje provera pritiska u gumama na svake dve nedelje, uz pomoć mernih uređaja koji se nalaze na benzinskim pumpama. Pritisak bi trebalo biti u normama koje je propisao proizvođač, a na otvoru rezervoara goriva ili na okviru prednjih vrata piše kolike su. Ako primetite gubitak pritiska i tromiji upravljač verojatno se radi o neispravnoj gumi, odnosno gubitku pritiska zbog  nekog oštećenja. Ovo je takođe jedan od najbitnijih faktora u potrošnji guma, jer ako je pritisak u gumama previsok/prenizak, idealna svojstva gume se gube i to direktno utieče na smanjenje životnog veka gume.

4. Paziti na pravilnu geometriju točkova

Popularno nazvana “špur”, geometrija točkova bitno utiče na vozna svojstva svakog automobila, kao i na pravilnu potrošnju guma. Primetite li nepravilno trošenje guma najčešći je uzrok “raštimana” geometrija, što uzrokuje trošenje gume sa jedne strane više nego sa druge. Test geometrije sprovodi se u radionicama vulkanizera koji imaju posebne instrumente opremljene senzorima, koji mere raspodelu gazne površine na putu. Rezultati otkrivaju važne informacije i upućuju na stanje guma. Takođe, ako je reč o oštećenju delova, to može uticati na gaznu površinu i brzo uništiti gumu. Sledstveno  tome, ako želite izvući maksimum iz vaših novih guma, nakon ugradnje svakako proverite i geometriju točkova.

5. Odabrati kvalitetne gume

Kada su gume potrošene i dođe vreme za njihovu promenu, odaberite uvek kvalitetne proizvode, jer od njih najviše zavisi vaša i sigurnost svih putnika kao i ostalih učesnika u saobraćaju. Ne preporučuje se kupovina polovnih guma jer ne pružaju maksimalne performanse i sigurnost na putu. Ovo je takođe jako bitna stavka, jer uz ostale savete naučićete kako održavati gume na optimalnom nivou tokom celog njihovog veka, a što će vam pomoći da izbegnete opasnosti i kazne. Možda se na prvu čini kako je to puno posla, ali sasvim je sasvim dovoljno za sigurnu vožnju.