NE BACAJTE NOVAC: Domaći rastvor za ODLEĐIVANJE STAKLA jednako je efikasan kao kupljeni sprej!

Sofersajbna
Pixabay.com

Da sredstva za odleđivanje stakla nisu baš tako efikasna, znaju svi koji su ih isprobali na malo ozbiljnije zaleđenim staklima svog automobila.

 

Brzo i efikasno odleđivanje testirana sredstva pružaju samo kada se radi o tipično jutarnjem mrazu. Na temperaturi od -5 °C stakla se mogu odlediti već posle desetak sekundi. Ali ako se radi o samo malo debljem sloju leda, na primer 1-2 milimetara, deset sekundi će se lako pretvoriti u deset minuta čekanja iako ste potrošili gotovo pola boce spreja. Dovoljno vreme da i samo uz pomoć grejanja automobila postignete isti efekat, a s obzirom na cenu spreja, grejanje je i jeftinije jer ćete potrošiti manje goriva.

Dobro je kombinovati

Ipak, ako se uhvatite u koštac sa debljim ledom najbolje je kombinovati sve tri metode. Prvo upaliti grejanje automobila, zatim poprskajte stakla pa posle jednog do dva minuta počnite sa struganjem leda plastičnom strugalicom. Zbog toga što ste već delimično otopili ili oslabili strukturu leda struganje će biti mnogo brže i lakše.

Sredstva za odleđivanje možete kupiti u većem supermarketu ili specijalizovanoj prodavnici auto delova i opreme. Dolaze u raspršivaču sa pumpicom ili u obliku spreja. Iako je njegova upotreba napornija jer stalno morate pritiskati pumpicu, raspršivač je isplativija investicija jer u njemu u pravilu ima osetno više sredstva nego u boci spreja.

Osim toga troši se sporije, a na testu su ovakva sredstva po pravilu osetno bolje otapala led. Glavna supstanca svih proizvoda je alkohol, a česti sastojak je i etilen glikol, toksično otapajuće sredstvo koga ima i u antifrizu. Stoga su sva sredstva vrlo štetna za zdravlje ako se udahnu ili unesu u usta pa ih je potrebno čuvati daleko od domašaja dece što je u autu često vrlo teško. Sprejevi uz te sastojke imaju i potisni gas i lako su zapaljivi i zbog toga su raspršivači ekološki gledano u maloj prednosti nad sprejevima. Ova sredstva su najskuplja metoda odleđivanja.

Maksimalno efikasna su samo kada se radi o vrlo tankom sloju leda, u principu mraza. Za deblji led koji nastaje padanjem ledene kiše ili otapanjem pa ponovnim zamrzavanjem snega na autu bolje ih je ne koristi.

Klasičnim metodama, odnosno grejanjem auta u kombinaciji sa struganjem uštedećete znatan iznos novca. Ipak i sa strugalicom treba biti oprezan. Ne sme se biti previše agresivan da se ne ogrebu stakla, a takođe treba paziti da strugalica nije oštećena. Nikako ne koristite metalne strugalice ili priručna sredstva poput kutije za CD, lične karte ili kreditne kartice.

Domaći recept za otapanje

Priručno sredstvo za otapanje leda možete napraviti i sami kod kuće i tako uštedeti. Litar 96-postotnog alkohola a prethodno ste ga kupili u apoteci pomešajte sa vodom u razmeri 1:1 i tako ćete dobiti dva litra podjednako efikasnog sredstva. To je jeftinije od gotovo svih sredstava koja smo testirali. Iako je so vrlo delotvorna u otapanju leda nikada je nemojte koristiti na automobilu. So je izuzetno korozivna i vrlo brzo će nepovratno oštetiti metalne delove automobila. Takođe ne sme se koristiti vruća voda jer njenim prolivanjem na zamrznuto staklo vrlo lako može doći do pucanja stakla i značajne štete.

Temeljno čišćenje

Temeljno očistite staklo od leda. Ostaci vode nastale otapanjem leda će se, ako automobil nije dovoljno zagrejan, smrznuti nakon što ponovo krenete i onda se može dogoditi da na putu nemate nikakvu vidljivost što lako može dovesti do nesreće. Zato je pametno takve ostatke, pa čak i kada se radi samo o tragovima, obrišete papirom ili krpom. Iz istog je razloga važno imati kvalitetne i neistrošene metlice brisača na automobilu.