NEVEROVATAN PODATAK: Kada ostavite auto na suncu preti vam vrućina opasna po život (FOTO)

Velike vrućine koje donose letnji dani, za sobom nose i potencijalne nesreće koje mogu da se dogode, ako u automobiliu koji ste prethodno zatvorili, a niste upalili klima uređaj, ostavite dete ili kućnog ljubimca. 

Automobil
Pixabay.com

Nakon velike tragedije koja se dogodila u hrvatskom mestu Rovinjsko selo, kada je otac ostavio ćerku staru svega četri godine u zatvorenom automobilu bez upaljenog klima uređaja, koja je, iako brzo prevežena u bolnicu, ipak preminula usled dehidracije i toplotnog udara.

Naime, automobil na suncu je veoma opasan ako se u njemu sedi bez upaljene klime, što najbolje pokazuje tabela odnosa spoljašnje i unutrašnje temperature u vozilu, koju je na svom nalogu objavila vatrogasna stanica Zagreb.

Primera radi, ako je spoljašnja temperatura prijatnih 20 stepeni, u automobilu, nakon provedenih sat vremena u njemu, ona iznosi čak zapanjujućih 46 stepeni.

Sa druge strane, prilikom velikih vrućina i spoljašnje temperature koja iznosi 44 stepeni celzijusa, samo je deset minuta potrebno da temperatura u vozilu dostigne 47 stepeni, dok do 56 stepeni dolazi za pola sata provedenih u kolima. Sat vremena u vozilu na gore navedenoj temperaturi, bez klime donosi nezamislivih i veoma opasnih, 68 stepeni celzijusa.

Prvi simptom toplotnog udara je nesvestica, i on je najozbiljniji znak da potražite pomoć lekara. Pored njega, postoje i drugi simptomi:

-nelagoda;

-uznemirenost i smetenost;

-crvena, topla i suva koža;

-ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje;

-povišena telesna temperatura od oko 40°C;

-poremećaj ili potpuni gubitak svesti.loading...