NOĆNA MORA SVAKOG VOZAČA: Sprečite pojavu ogrebotina uz pomoć ovih saveta

Postoji nekoliko isprobanih načina pomoću kojih ogrebotine na svom automobilu možete da svedete na minimum...

Pixabay

Ogrebotinna automobilu nisu ni retke i neuobičajene. Čak i ako je automobil garažiran, čim ga izvezemo, mogućnosti za nastanak ogrebotine ima napretek, od kamenčića ili grančica na putu do pojedinih zlobnih prolaznika koji namerno zagrebu vaš lim.

Ipak, nemojte da očajavate jer postoji nekoliko isprobanih načina pomoću kojih ogrebotine na svom automobilu možete da svedete na minimum.

1. Dobro perite auto

Važno je da redovno i temeljno perete limariju, na primer, sat ili dva, bar jednom nedeljno, možete rezervisati za pranje vozila. Ali je bitno da od rasporeda ne odstupate.

Važno je, takođe, da se koriste dobra sredstva za pranje i kvalitetne krpe od pamuka ili mikro fibera. Sredstva za pranje moraju da budu pH izbalansirana, formule bez detrdženata, jer samo takva omogućavaju da se ne ispira sloj voska koji je važno zaštitno sredstvo, ističe Silux.

Takođe, dobro je da sredstvo za pranje sadrži regenerator koji pomaže tome da lim dobije sjaj. Ovde je bitno da je regenerator nije agresivan prema drugim komponentama vezanim uz lim, kao što su plastika, guma, vinil i slično.

2. Uvek osušite vozilo

U poslednje vreme ima dosta vozača koji koriste samouslužne perionice vozila, odnosno posle pranja odu ne osušivši ga krpom – a to je greška!

Naime, kada se voda sa lima ne osuši dobro, na njemu ostaju mrlje nastale zbog minerala u vodi. Osim toga, voda preko ovih kapljica koje ostaju nakon pranja dopire i ispod zaštitnog voska na limu i tako utiče na lakše stvaranje ogrebotina i gubljenje sjaja.

Bitno je i kakve krpe koristite za skupljanje vode. Ovde je priča obrnuta i nikako ne bi trebalo da koristite one od mikrofibera ili od poliestera, već ako je moguće od prirodne kože. Ako želite da odete još jedan korak dalje, možete da kupiti i posebne jednokratne peškire koji su upravo namenjeni za to da upiju što više vode, a da pri tome, ne ostave nikakve ogrebotine.

3. Glina i vosak

Ako je automobil veoma prljav i na sebi ima blata, insekata i druge prljavštine, sve to će uticati na stvaranje ogrebotina i na gubljenje sjaja na limu. To se može ukloniti pomoću posebne gline za ovu namenu. Glina za automobilski lim je napravljena tako da uklanja tešku prljavštinu bez stvaranja ogrebotina.

Međutim, namenjena je samo skidanju prljavštine, ali ne i zaštiti od ogrebotina. Da biste dodali dodatnu zaštitu od ogrebotina, svakako koristite i vosak. I ne zaboravimo poliranje vozila barem jednom godišnje.

4. Pazite gde i kako vozite

Kao i gde parkirate… Pored gradilišta i mesta velikih okupljanja, veće su šanse za nastanak ogrebotina, isto kao i ako vozite kroz žbunje i po makadamu.