Noćna mora za vozače: Kako otvoriti zaleđena vrata automobila

Došli ste do automobila i naišli na ledenu prepreku zvanu zaleđena brava. Vlasnici automobila sa centralnim daljinskim zaključavanjem po pravilu sa ovim nemaju problema, ali oni koji još automobil otvaraju pomoću ključa itekako znaju šta to znači. I šta učiniti u ovom slučaju?

Brz i lak način za rešenje problema sa zamrznutom bravom je grejanje automobilskog ključa vatrom iz upaljača. Ali, treba paziti da ne oštetite plastični oklop ključa!
Ne upotrebljavati silu

Zagrejan ključ umetnite u bravu i ostavite ga unutra nekoliko sekundi kako bi se toplota proširila. Ako je potrebno, ponovite to nekoliko puta dok ključ ne budete mogli normalno okrenuti. Prilikom ovog zahvata, najvažnije je da ne upotrebljavate silu, jer bi ključ mogao puknuti ili se brava oštetiti, čime se rizikuje izuzetno skupa poseta bravaru.

U zimskim mesecima bi sa sobom ipak trebalo obavezno nositi aerosolni sprej za odleđivanje, koji je jeftin i kompaktnog pakovanja. Ubrizgajte ga u bravu i pričekajte da počne delovati.
Ulaz kroz gepek

Da biste generalno izbegli situacije iz podnaslova, potrebno je pre zime u brave ubrizgati ulje, glicerin ili tečnost za odmrzavanje. Osim toga, prilikom pranja automobila neophodno je prekriti brave selotejpom ili nečim sličnim kako bi se sprečio prodor vode.

Vredi pomenuti da u većini slučajeva peta vrata na hatchback ili karavanskim modelima retko zalede, pa u automobil uvek možete ući i kroz gepek.
Problem sa kederima

Osposobljavanje brave ne znači da ćete odmah ući u automobil zbog zaleđenih gumenih kedera. Njih je najbolje pre zime ili pre mraza tokom zimskog perioda podmazati glicerinom, a vrata otvarati lagano i bez pritiska, kako ih ne biste oštetili.loading...