NOVI ZAKON: Evo šta će biti zabranjeno vozačima mlađim od 21 godinu!

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo je danas Radnu grupu za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koja će u narednih sedam dana izraditi svoj predlog pre svega u cilju sprečavanja stradanja mladih.

Na čelu Radne grupe, koja će sutra održati prvi sastanak, je potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović, a predlozi za izmenu zakona biće usvojeni u Skupštini po hitnoj proceduri, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović.

Ministarstvo je formiralo Radnu grupu posle saobraćajne nesreće kod Ade Huje u Beogradu u kojoj je poginulo troje mladih, u noći između petka i subota, kada je BMW sleteo u Dunav.

Stojanović kaže da će u Radnoj grupi biti zastupljeni predstavnici svih relevantnih institucija i struke.

– Iako u postojećem Zakonu postoji zabrana upravljanja vozilom za vozače sa probnim vozačkim dozvolama u periodu od 23 do pet ujutru, predlog će biti da se ta zabrana proširi za sve osobe starosti do 21 godine, kao i da se za njih ograniči snaga motora vozila kojim upravljaju, da se uvećaju kazne za vozače ako u vozilu ima maloletnih lica ili su bez odgovarajućih sredstava obezbeđenja, kao i da bude nulta tolerancija na alkohol za vozače do 21 godinu – naglasio je pomoćnik ministra.

Stojanović je naveo da se nažalost kada se dese tragični događaji anuliraju ogromni napori velikog broja ljudi za uspostavljanje sistema za bezbednost saobraćaja.

– Srbija je počela da uspostavlja taj sistem, koji će se videti i kroz nacionalnu Strategiju za bezbednost saobraćaja koja će biti usvojena najkasnije do polovine decembra – rekao je Stojanović.

 

Izmene zakona

Ministarka Mihajlović je ranije izjavila da će njen predlog članovima Radne grupe biti da se osobama do 21 godine starosti zabrani:

1. upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika,

2. upravljanje motornim vozilom u periodu između 23 i 06 sati,

3. nulta tolerancija na alkohol

4. udvostručavanje kazni ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca.

On je istakao da je potrebna šira duštvena akcija po pitanju bezbednosti saobraćaja, jer je tu najveći problem noćni život, s obzirom na to da su zaživele pogrešne vrednosti kod mladih.

– U mnogim zemljama sveta postoje ograničnja za ulazak mladih do 21 godine u klubove i to nije bez razloga. Beograd se reklamira kao jedan od ‘najluđih’ gradova za provod u Evropi, dok u isto vreme u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Cirihu… posle 22 sata skoro da nema nikog na ulicama – napomenuo je Stojanović.

On je dodao da mladi u Beogradu izlaze tek u 23 sata kada na ulicama ima puno alkohola i droge.

Zato je, kaže, potrebna najšira akcija po pitanju edikacije i da tu veoma važnu ulogu ima porodica, predškolske i školske ustanove.

Komentarišući saobraćajnu nezgodu kod Ade Huje, pomocnik ministra je kazao da je neshvatljivo da je bez vozačke dozvole vozio devetnaestogodišnji mladić, a da preostalih pet putnika u vozilu nije iskazalo negativan stav, što samo pokazuje koliko mladi nisu svesni da učešće u saobraćaju može da bude opasno.