Ono što je svakodnevica na autoputevima širom Evrope, postalo je stvarnost i u Srbiji.

 

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektro-automobila moći da “dopune” svoje vozilo, a svaki elektro-punjač je poslednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju.

Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektro-punjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici “Šid“, saopšteno je iz resornog Ministarstva. 

Treći uređaj za punjenje elektro-automobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na auto-putu u Beogradu, na “Bubanj potoku“, gde će “Putevi Srbije“ imati prodajno mesto za tagove – uređaje za elektronsko plaćanje putarine. 

– Cilj nam je bio da ove letnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu – Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora koji je najbolja i najkraća veza Istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima – rekla je ministarka Zorana Mihajlović, a preneo B92.

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama “Dimitrovgrad”, na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i “Subotica jug”, na ulazu i izlazu iz Mađarske. 

Na ovim punjačima moguće je u isto vreme puniti tri automobila, a svuda gde je instaliran uređaj, dostupan je i besplatan internet. 

– Signal za internet je napravljen po sistemu kišobrana, kako se ne bi stvarale gužve i ugrožavala bezbednost na putu – rekla je Mihajlovićeva. 

Internet-signal je uveden na odmorištu “Jerina”, na auto-putu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima “Šimanovci 1“ i “Šimanovci 2” (auto-put od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smera), “Feketić 1” i “Feketić 2” (auto-put od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smera).loading...