OD RATNE MAŠINE DO PRESTIŽNOG AUTOMOBILA: Pogledajte razvojni put DŽIPA! (VIDEO)

Jeep Wrangler
Pixabay.com

Čitav jedan automobilski brend vodi poreklo od legendarnog vojnog terenca Willys, koji se proslavio u Drugom svetskom ratu. Savremeni naslednik Willysa - Jeep Wrangler, svojim dizajnom simbolično čuva sećanje na ovu ratnu mašinu.

 

Najnovija generacija modela Jeep Wrangler imaće premijeru na predstojećem sajmu automobila u Los Anđelesu, krajem novembra.

Iako kao model Wrangler zvanično postoji tek od 1987, njegovi koreni sežu čak do Drugog svetskog rata. Na konkursu za lako terensko vozilo koje je raspisala američka vojska 1941. pobedio je Willys MB.

Reputaciju praktičnog i pouzdanog terenca, jednostavnog za transport i održavanje, učvrstio je na bojištima Drugog svetskog rata. Ovakve karakteristike doprinele su da okončanje ratnih dejstava ne bude ujedno i kraj za Willys.

Prva civilna verzija – Willys CJ2A, predstavljena je već 1945, a proizvođač je iste godine zvanično zaštitio oznaku Jeep, pod kojom će se u narednim decenijama izrađivati i prodavati ne samo direktni naslednici modela Willys MB, veći i mnogi drugi savremeni terenski automobili, poput familije modela Cherokee/Grand Cherokee.

Animirani video koji je napravio tim Donut Media prikazuje skoro osam decenija evolucije i transformacije ratne mašine u civilni Jeep Wrangler kakav je ovaj terenac danas.

Video klip se završava najavljenim pik-ap modelom Jeep Scrambler, koji bi trebalo da se pojavi u prodaji 2018, zajedno sa novom generacijom Wranglera.