U pripremi je novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji će u slučaju teškog pijanstva vozača podrazumevati meru oduzimanja vozila.

 

Planirano je da se zakon nađe u skupštinskoj proceduri u roku od mesec dana, a donošenjem bi se pooštrila kaznena politika kada je reč o vožnji u pijanom stanju.

– Mi ćemo uskoro u Skupštinu uputiti novi predlog zakona u kojem se predviđaju oštrije mere. Koliko god je bilo dilema, niko nije uspeo da me ubedi da mera koja spašava život može da bude pogrešna – rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

U nesrećama izazvanim u alkoholisanom stanju najviše učestvuju muškarci a najveći broj stradalih u saobraćajnim udesima jesu pešaci, piše B92.

– Kontrolisaćemo svakoga. Neće mu pomoći ni što vozi merecedes ni džip, niti ako ima bilo kakvu člansku kartu. Ništa mu neće pomoći. Svaki vozač kojeg zaustavimo biće alkotestiran – navodi Stefanović.

Ministar je dodao i da je u saobraćajnim kontrolama samo prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i da je od tog broja vozača gotovo polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

– Protekle godine je 128 osoba poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vožnje pod uticajem alkohola, a 3.200 vozača i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo je lakše i teže povrede – istakao je Stefanović.

Govoreći i o alko-bravama, kao posebnoj tehničkoj inovaciji, Stefanović je rekao da su se one već pokazale kao korisne u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji i drugim državama.

– Alko-brave su važne zato što se u velikom broju slučajeva dešavalo da vozači pod uticajem alkohola upravljaju vozilima čak i pored izrečenih zaštitnih i kaznenih mera – naveo je Stefanovic.

Dodao je da će najmlađi od iskusnih policijskih instruktora imati priliku da nauče kako da se snađu u saobraćaju kao i kako da pomognu drugima i tako zaštite živote.loading...