OGRANIČENA SLOBODA KRETANJA: Vozače koji koriste navigaciju na telefonu očekuju oštre kazne

Vozači koji putem aplikacija za navigaciju, kao što su Waze, HereWeGo ili Google maps, traže zaobilazne pravce u slučaju zagušenosti pojedinih puteva, mogli bi uskoro početi da plaćaju kazne, što je jedna opština već učinila na opšte čuđenje i uz pitanje da li je to zakonito.

Pixabay

Kako bi smanjila gužve na svojim ulicama opština Kortenberg u Flandriji, dvadesetak kilometara istočno od Brisela, koja se naslanja na autoput, postavila je kamere koje očitavaju registarske tablice, piše agencija Hina.

Vlasnici automobila koji ne stanuju u toj opštini, mogu biti kažnjeni sa 55 evra samo zbog toga što kroz tu opštinu prolaze u vreme jutarnjeg i popodnevnog “špica”.

Većina tih vozača koristi interaktivne aplikacije na mobilnim uređajima koje ih upozoravaju na zastoje na putu i pokazuju im kako da ih zaobiđu prolazeći i kroz tu opštinu čija vlast ne želi takav tranzitni saobraćaj.

U opštini se hvale da su uspeli da prepolove saobraćaj, a za njihovim primerom povelo se još nekoliko opština koje najavljuju slične mere.

Međutim, briselski advokat Natali de Vulf upozorila je u izjavi za belgijski medijski servis RTBF da opštine zloupotrebljavaju vlast jer svi građani imaju slobodu kretanja.

Tako se postavlja pitanje zašto neke registarske tablice mogu, a neke druge ne mogu tim ulicama, kao i zašto u određeno doba dana mogu sva, a u drugo doba dana samo neka vozila da saobraćaju.