OPASNE PO ŽIVOT: Ovo je LISTA PESAMA koja mogu izazvati saobraćajne nesreće, PRVA NA SPISKU OGROMAN HIT

Ljudi uglavnom uživaju u muzici tokom vožnje te imaju čak i omiljenu listu pesama, ali navodno nisu sve pesme pogodne za slušanje dok ste za upravljačem.

Pixabay

Istraživanje koje je sprovela kompanija “Moneybarn” otkriva da je većina pesama koje favorizuju vozači zapravo opasna. Muzika koja povećava broj otkucaja srca vozača iznad 120 u minuti može imati negativan utiecaj na vožnju, odnosno rezultirati bržom vožnjom i većim brojem prekršaja u saobraćaju.

– Ako vam pažnju okupiraju pesme koje slušate u automobilu, možda biste trebali da ih zamenite nekim drugim pesama – reči su šefa marketinga u Moneybarn-u Tima švarca.

Istraživanje Moneybarn-a je obuhvatilo 96 najpopularnijih pesama na Spotifyju, a kao najopasnija je izdvojena pesma “American Idiot” (Green Day). Potom sledi pesma “Party in the USA” (Miley Cyrus), treća je “Mr. Brightside” (The Killers), četvrta “Don’t Let Me Down” (The Chainsmokers), a peta “Born to Run” (Bruce Springsteen).

Zanimljivo, manje od 30 odsto najpopularnijih pesama na Spotifyju su ocenjene kao “sigurne” tokom vožnje.

Pet najsigurnijih pesama za slušanje tokom vožnje su “Stairway to Heaven” (Led Zeppelin), “Under the Bridge” (Red Hot Chili Peppers), “God’s Plan” (Drake), “Africa” (Toto) i “Location” (Khalid).

U istraživanju je ustanovljeno da na vožnju negativno ne utiču samo tempo i “energija” pesme, nego i glasan zvuk povećava vreme reakcije vozača i broj otkucaja srca.