Kritično je ako sednete za volan čak tri sata nakon što ste završili sa obrokom, jer se tada dolazi do usporenih reakcija, koje se mogu porediti sa pijanstvom.

Posebno je opasno ako slavite ceo dan zbog toga što se sa hranom počinje od zore, a obroci su obično obilniji nego inače.

Većina ljudi nakon slavskog obroka oseti pospanost zbog velike količine pojedene hrane.

Ako slavu slavite na selu, onda se spremite za celodnevnu gozbu.

Tako dugačak “obrok” dovodi do prevelike doze ugljenih hidrata u organizmu. Ona je uzrok umoru koji može dovesti do usporenih reakcija, pa čak i do toga da zaspite za volanom.

Spore reakcije nakon obilnog obroka su i posledica visokog procenta soli u jelima.

Ovo su saveti vozačima kako bi imali što manje posledice prejedanja:

– Pijte što više vode tokom jela, odnosno tokom tog dana.

– Jedite što više povrća bez skroba, poput krompira i pasulja.

– Duže spavanje prethodne noći će vam pomoći da pregurate to maratonsko ždranje.

– Najkritičnije vreme za vožnju je tri sata nakon poslednjeg zalogaja, a idealno je da sačekate čak pet sati jer će do tada organizam završiti sa varenjem hrane.