OTAC I SIN “LEČE” ČETVOROTOČKAŠE SRPSKOG INTERNETA: Beogradski auto-servis je pravi ONLAJN HIT!

Nuca i Enes Nuhanović
Instagram.com/autoservismeda

U srcu Zemuna tihuje čuvena vinarija "Navip". Malo ko zna da je to nekada bila vinarija slavne porodice Mozer, po kojima je i sama ulica dobila naziv. Baš u toj ulici nalazi se auto-servis "Meda". Spolja gledano, ništa ga ne razlikuje od ostalih...

 

Parkirani automobili, vozila koja vise u vazduhu, gume uredno poređane na stalcima, mladi majstor koji užurbano obilazi oko “pacijenta” i stariji majstor koji radi i motri – kako na svog kolegu, tako i na to da klijenti budu zadovoljni.

Međutim, ako se malo bolje zagledate, primetićete da majstori liče. To su te iste plave, iskrene i tople oči. Oči dvojice Nuhanovića, oca i sina – Nusreta i Enesa. Nije ni to baš neka retkost da otac uvede sina u posao i da zajedno majstorišu, ali ono što su Nuca i Eki uradili za svoj servis i to kakve se priče o njima šire navelo nas je da zakoračimo dublje u njihovo carstvo.

A post shared by nuca nuhanovic (@autoservismeda) on

Retko se čuje, naročito u Srbiji, da jedan porodični auto-servis redovno komunicira sa klijentima i javnošću uopšte putem Interneta. Još se ređe čuje da taj auto-servis ima svoj sajt, aplikaciju za pametne telefone, kao i profile na društvenim mrežama koji se redovno ažuriraju. A baš se retko čuje da skoro kompletna Internet zajednica jedne zemlje svoje četvorotočkaše “leči” u istom servisu.

Ukoliko ste prisutni i aktivni na društvenim mrežama zasigurno ste barem jednom videli da se neko od vaših prijatelja “tagovao” na Tviteru, Fejsbuku ili Instagramu da je u servisu kod Nuhanovića. Onako kako su se u kultnoj seriji “Priče iz radionice” svi iz kraja okupljali u servisu Zorana Radmilovića, tako se srpska Internet zajednica, ponajviše tviteraši, okuplja kod “Mede”.

Nuca i Eki pričali su za Dnevno.rs o svom servisu koji postoji još od 1972. godine kada je Nucin otac Mehmed poželeo da “iskustvo i znanje pretvori u kvalitet”.

  • Doživljavate li fantastične scene poput onih koje su “mučile” majstora Životu u seriji “Priče iz radionice”?

Prateći rad ove dvojice vedrih majstora koji su uvek tu ako nešto treba njihovim klijentima (koje sve odreda ubrajaju u prijatelje) ne možemo a da ne pitamo da li su ikada poželeli da i oni, poput majstora Živote, zatvore kapiju i okače tablu sa natpisom “Ako si mi prijatelj ne razgovaraj sa mnom”.

Međutim, Nuca i Eki, složno u glas, uz neizbežne blistave osmehe odgovaraju da nema potrebe da urade tako nešto.

Priča iz kultne serije jeste simpatična, ali film je jedno a život je malo drugačiji. Kada bismo upoređivali naš servis sa tom serijom više ličimo na Životinog komšiju Anđelka. Istina, internet zajednica se okuplja kod nas ali – da nema našeg kvaliteta i profesionalnosti, ljudi sa interneta ne bi stekli poverenje u nas i ne bi dolazili. Kao i u svakom poslu, ima raznih klijenata i različitih događaja, ali sve je to daleko u odnosu na seriju.

 

 

  • Kad vam je bilo najteže i šta vas je nateralo da opstanete u Srbiji u kojoj mali privrednici retko kad uspevaju da se održe?

Jedini način da opstanete bilo gde jeste da verujete u sebe, da budete uporni i da posao koji radite radite kvalitetno. Naravno, preduslov za to jeste da volite svoj posao, a sve ostalo dođe samo po sebi.

 

Prasnjavo i bucno, ali volim taj miris benzina i zvuk motora #mojposao #autoservis_Meda #Zemun #Mozerova_25

A post shared by nuca nuhanovic (@autoservismeda) on

  • Vaš servis postoji već 45 godina i sigurno ne bi opstao toliko da nema kvaliteta i truda koji prate tradiciju. Međutim, kako je Internet uticao na rad servisa, pa i na vaš život?

Internet nas je naterao da se stalno unapređujemo i pratimo trendove vezane za naš posao. Pojavljivanje na Internetu nas gura u napredak.

  • Pre neku godinu održali ste okupljanje za dame pod nazivom #ŽeneBoljeParkiraju. Delili ste poklone i šaljive ali i ozbiljne savete. Imajući u vidu da imate dosta pripadnica nežnijeg pola među klijentima, kakvo je vaše iskustvo – ko bolje održava automobile, muškarci ili žene – i zašto je to tako?

Samo održavanje kola diktira tempo života, odnosno novčana sredstva. I među ženama i među muškarcima ima različitih vozača, mada lepši pol mnogo ozbiljnije shvati visinu problema na kolima, pa su samim tim ažurnije, dok su muškarci malo opušteniji.

  • Kako je došlo do toga da vaš sin Enes, uprkos tome što je završio fakultet za hotelijerstvo i turizam, počne da radi u servisu i kako se slažete sa njim? Kolege se često prepiru i ne vole, kako je to kad vam je kolega ujedno i sin, odnosno – otac?

Enes je bio druga godina fakulteta kada smo seli i počeli da pričamo na temu da li želi ili ne želi da definitivno uđe u servis. Za njega je početak bio težak i zbunjujuć. Međutim, pošto voli izazov i voli miris benzina, moja pretpostavka je bila da će odlučiti da završi fakultet i ostane u servisu. Naravno, to se i ostvarilo. Vreme i njegov rad doveli su do toga da ima veliko iskustvo i da važi za mladog i kvalitetnog čoveka iz auto industrije.

 

Ovakva porodična situacija je specifična. Bilo je problemčića u početku dok nismo uspostavili odnos kolega u period od 08 do 18 časova.

  • Možete li za čitaoce našeg portala da kažete koji je to najvažniji savet kada je reč o održavanju vozila. Šta je ono najbitnije što moraju da znaju?

Prema mom mišljenju, za svakog našeg klijenta važno je da najpre nađe profesionalca kojem veruje i da se u tom odnosu izgradi način na koji će se prvo napraviti prevenciju mogućih kvarova. Dakle, redovno održavanje automobila, kvalitetni delovi, kvalitetni pneumatici. Ne treba da čekate da kvar izazove sledeći kvar i tako dođe do trenutka kada se automobil zapusti.