Ovako ćete upaliti dizelaša po ovoj zimi

auto
pixabay

Da li ste li znali da se poboljšanjem postupka paljenja hladnog dizelovog motora može olakšati paljenje i produžiti vek vitalnih sklopova motora? To će lako shvatiti oni koji su hladnog dizelaša palili poput benzinca.

 

Naime, dizel-motor, za razliku od benzinskog, nema svećice za paljenje, a gorivo se pali nakon ubrizgavanja u vrući vazduh (zagreva se visokim komprimisanjem tokom drugog takta).

Međutim, kod niskih temperatura hladne stenke cilindara i komore za izgaranje ohlade ugrejani vazduh, pa je paljenje otežano. To je razlog zbog čega su dizel motori opremljeni elektrootpornim grejačima, po jednim u svakoj komori za izgaranje.

Ugrađeni su neposredno u blizini brizgaljke čime omogućavaju, odnosno olakšavaju paljenje. Zbog toga je postupak paljenja dizelaša drugačiji.

Nakon što se uključi kontakt, upali se žuti simbol grijača, koji, kad su temperature niže od +4 Celzijusa (kod nekih motora kad su niže od nule), pokazuje da je uključen grejač. On se pritom, na vrhu, zagreva na temperaturu crvenog usijanja (850 do 1200 stepeni).

Višestrukim uključivanjem grejača, prije uključivanja elektropokretača, povisi se temperatura u komori za izgaranje te se osigurava lakše i “mekše” paljenje.

Kad se, nakon nekoliko sekundi lampica ugasi, a trajanje uključenosti zavisi od spoljne temperature, treba dodatno zakrenuti kontaktnim ključem i upaliti motor.

Ako se na niskim temperaturama primijeni postupak paljenja kao kod benzinca (bez čekanja na gašenje lampice), motor ne može upaliti, ili upali nakon dugog verglanja. A kada i upali, to se događa uz snažan udar i potres.

Tada nastaje veliko dinamičko opterećenje na sve pokretne delove motora, posebno na zupčasti remen, odnosno lanac, klipni mehanizam i zamašnjak podijeljene mase.

Upravo trajnost tog sklopa je rak-rana mnogih novih dizelaša. Uključivanjem grijača osigurava se paljenje, ali se ne može izbjeći snažan udar (dinamičko opterećenje u trenutku paljenja).

Kod dizel-motora koji se pale ključem, kakvih je 99 posto u saobraćaju (kod novih s paljenjem dugmetom to nije moguće) moguće je napraviti paljenje u tri koraka, čime se znatno olakšava paljenje i smanjuju sve negativne pojave povezane s tim:

Postupak je moguć samo kod automobila s paljenjem kontaktnim ključem, a ne kod onih s “trendovskim” prekidačem, koji automatski, nakon isključivanja grejača, pokreću starter.

Paljenje u koracima: Umetnite i zakrenite kontaktni ključ dok se ne upali žuta lampica grijača, čekajte dok se ne ugasi i potom vratite ključ u početni položaj, ponovno zakrenite kontaktni ključ dok se ne upali žuta lampica grejača, čekajte dok se ne ugasi i potom ključ vratite u početni položaj.

Ponovite prethodni postupak, ali nakon što se ugasi lampica grejača, zakrenite kontaktni ključ do kraja i pokrenite elektropokretač. Motor će tada, i na vrlo niskim temperaturama, upaliti lako i “meko”, bez većeg udara.