OVO JE BUDUĆNOST! Kina odredila nove norme u proizvodnji električnih automobila

Električni automobil
Beta/AP Photo/Mark Schiefelbein

Kina je pojačala pritisak na proizvodjače da ubrzaju razvoj električnih automobila povećanjem norme planirane za prvu godinu, ali je odložila njihovo predstavljanje javnosti za 2019.

 

To je najnovija mera vlade koja želi da Kinu učine liderom u tehnologiji električnih automobila, jer ta vozila vidi kao način da se smanji ogromna zagađenost u gradovima, ali i da se napravi uspešna industrija.

Svaka kompanija će morati da napravi najmanje 10 odsto električnih automobila od ukupnog broja proizvedenih vozila, dok je po ranijem predlogu ta norma bila osam odsto.

Prema propisima koje je kasno sinoć saopštilo Ministarstvo industrije i informacione tehologije, minimalna kvota će se 2020. povećati na 12 odsto. Oni koji ne ispune kvote, plaćaće taksu od koje će se finsirati oni koji u tome uspeju.

Predstavljanje novih električnih automobila pomereno je sa 2018. na 2019. godinu, posle upozorenja da bi samo nekoliko proizvodjača moglo tako rano da napravi dovoljno vozila za tržište.

Kina je postala najveće tržište električnih vozila. Prodaja električnih i hibridnih automobila je porasla 50 odsto od 2015. godine na 336.000 vozila, odnosno 40 odsto svetske potražnje. U SAD je prodato 159.620 električnih automobila.

Vlasti su pomagale razvoj električnih automobila, kao i njihovim kupcima, ulaganjem u istraživanja i davanjem subvencija, a novim sistemom kvota finansijski teret će biti prebačen na auto-industriju.

Pošto je Kina najveće tržište po broju prodatih automobila, svetski proizvodjači, uključujući Dženeral motor, Folksvagen i Nisan, najavili su ili razmatraju zajedničke poslove s kineskim partnerima u razvoju i proizvodnji električnih automobila.

Kineski proizvodjač automobila BYD Auto je najveći proizvodjač električnih vozila na svetu, a svoje proizvode pored Kine prodaje u SAD, Evropi i Latinskoj Americi.