PAZITE KAKO IZLAZITE IZ VOZILA! Zbog ovoga je važno da vrata otvarate ISKLJUČIVO DESNOM RUKOM! (VIDEO)

auto
print screen/you tube.com/Outside Magazine

Ko god vozi automobil, a da pritom nije Englez ili Australijanac, volan mu je na levoj strani i vrata otvara, logično levom rukom.

 

Nakon što parkirate automobil pored kolovoza, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati priliku da vidite na vreme da li prolazi kraj vas biciklista ili motociklista kojeg bi otvaranjem vrata mogli da oborite, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, plus da vas povredi.

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da li će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa ispred, već automatski levom rukom hvata bravu i otvara vrata. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom tera vozača da čak i neplanirano okrene telo ka nazad i tako će imati bolju preglednost da li je neki drugi vozač ili vozilo pored njega.

U Holandiji vozači najviše paze na ovaj detalj, valjda zato što je njihova zemlja poznata po tome što gotovo čitavo stanovništvo vozi bicikl, pa su se verovatno više puta događale nesreće.

Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše “CountryLiving”.loading...