PLANIRATE LETOVANJE U GRČKOJ? Evo kolike su putarine i cene goriva do mora

Na južnom kraku Koridora 10 od 1. jula počinje naplata putarine, i to na deonici od Doljevca do Preševa.

Naplatna rampa
Beta

Cena će biti ista kao i na ostalim putnim pravcima gde javno preduzeće “Putevi Srbije” naplaćuje putarinu od 3,64 dinara po kilometru.

Kako kaže direktor Sektora za naplatu putarine javnog preduzeća “Putevi Srbije”, Milenko Caković, izlazne naplatne stanice biće Grdelica, Predejane, Vladičin Han i Vranje, i dodaje da ovo preduzeće potpuno spremno čeka letnju sezonu.  Kako je rečeno iz JP “Putevi Srbije”, povećanja putarina zbog puštanja dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru neće biti trenutno, jer je to procedura o kojoj prvo odlučuje nadzorni odbor preduzeća, zatim nadležna ministarstva, pa Vlada.

Povećanje cene, kako su rekli u “Putevima Srbije” ipak se očekuje do leta, ali konkretno kada i koliko, niko od nadležnih trenutno ne zna.

PUTARINA U MAKEDONIJI

Na auto-putu kroz Makedoniju imate tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 60 denara (1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare. Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu auto-puta gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare. Treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara.

PUTARINE U GRČKOJ

Nakon oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni (makedonsko-grčka granica), u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1,8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, popularne “prste”. Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskupeti, od toga se za ovu sezonu odustalo, barem su tako preneli portali koji informišu o grčkom turizmu.

Tri naplatne rampe imate ako idete do Lefkade, a 4 ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina 2,40 evra. Prva se nalazi kod mesta Nea Malgara. Od ulaska u Grčku na graničnom prelazu Evzoni imate 64 kilometra. Druga naplatna rampa se nalazi kod mesta Polimilos, na 135 kilometara od makedonsko-grčke granice.

Treća putarina je kod mesta Malakasi, na 242. kilometru od granice. Četvrta naplatna rampa (oni koji idu na Lefkadu se isključuju ranije) je kod mesta Tiria, na 315. kilometru od ulaska u Grčku. Ako idete do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne, imate samo jednu naplatnu rampu (ne računajući onu kod Evzonija) na kojoj se plaća 2,40 eura. Nalazi se na 93. kilometru od ulaska u Grčku. Ako idete do Tasosa, imate još dve naplatne rampe, Moustheni (Kavala) i Iasmos (Komotini). Na obe se plaća po 2,40 eura.

CENA GORIVA

Da biste u potpunosti mogli da izračunate koliko vas košta putovanje do Grčke, važno je znati i cene goriva. Tako, 1.43 evra staje litar dizela u Grčkoj. Benzin je u Severnoj Makedoniji 1,17 evra. Litar plina (TNG) u Makedoniji iznosi 0,57 evra, a u Grčkoj 0,92 – ovonedeljni podaci. U Srbiji litar gasa košta 0,76, dizela 1,57, a benzina 1,47 evra. Što se tiče Grčke, za vožnju kroz ovu zemlju vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao ni za Makedoniju, za koju je s druge strane potrebna zelena karta, navodi se na sajtu AMSS-a. Opciono postoji potreba za dozvolom za upravljanje tuđim vozilom.