POLOVNJACI STIŽU U SRBIJU: Oko 300 000 ODBAČENIH DIZELAŠA podmlađuju domaći vozni park!

Golf
foter

Razvijene zemlje Evrope planiraju da se otarase svih četvorotočkaša koji ne ispunjavaju rigorozne ekološke standarde. Veruje se da bi najveći broj ovakvih vozila moglo da stigne u Srbiju, a brojka od oko 300 000 vozila koji ne zadovoljavaju rigorozne ekološke propise zabrinula je domaće ekologe.

 

Najveći broj vozila koji bi trebalo da stignu u Srbiju dolazi iz zapadnoevropskih zemalja kao što su Nemačka i Švajcarska.

– U Nemačkoj ima registrovanih više od 45 miliona automobila a dizel vozila zauzimaju 31 odsto, a teško je reći koliki bi broj mogao da završi na našim drumovima – objašnjava za Novosti Dragan Škrnjić, predsednik Eko-kluba Srbija i organizator “Tesla relija” ekoloških vozila.

Evropa žuri da na razne načine zaštiti veoma ugroženu životnu sredinu, pa će veliki broj tih vozila završiti i u Srbiji. Ipak, bez obzira na upozorenja ekologa, uvoz tih polovnjaka značajno bi podmladio naš vozni park, čiju se starost procenjuje na 17 godina u proseku. 

– Mi, nažalost, nemamo mogućnost da kupujemo veći broj novih vozila pa bi tako ova, polovna, sa Zapada, bolje održavana i novija nego naša, značajno uticala na celokupni vozni park – kaže profesor Saobraćajnog fakulteta dr Milan Vujanić.

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih vozila i delova ističu da niko nije protiv uvoza polovnih vozila, ali smatraju da bi neki red morao da se zna.

– Ova situacija nalaže zaštitne mere koje Srbija treba da preduzme dok još ima vremena i na taj način predupredi ekološku štetu koja je u najavi. Već nekoliko meseci upozoravamo na pogubnost nekontrolisanog uvoza polovnih vozila i njihovog štetnog uticaja na ekološku “čistoću”. Pomenute države proteruju iz svojih gradova sve što nije standard “evro 6” a mi ne preduzimamo ništa u smislu zaštite – navode iz ovog udruženja.