POLOŽILI STE VOŽNJU? Predstavljamo NAJBOLJE četvorotočkaše za početnike i na ŠTA treba da obratite pažnju!

"Moj prvi automobil" bi trebalo da je kompaktnih dimenzija, okretan i – benzinac.

Automobil
Pixabay.com

Između želje i realizacije potrebno je zadovoljiti neke uslove. Osim finansijskog, koji je većini najbitniji, vaš prvi automobil bi trebalo da je kompaktnih dimenzija, što znači da ne treba da gledate dalje od gradskih modela maksimalne dužine oko četiri metra.

Kada sednete u vaš potencijalni automobil šta treba gledati? Volan koji se lako okreće u gradu, a naročito prilikom parkiranja, predstavlja veliki plus. Preglednost je od suštinske važnosti za drumske početnike, pa gledajte da vaš prvi auto ima relativno velike retrovizore i ne preterano masivan C stub. Korisno je i da su sve komande jednostavne za korišćenje.

Manuelni ili sve popularniji automatski menjač? Automatika je svakako jednostavnija, ali nije loše izabrati manuelni kako biste naučili da koristite “palicu”. Doduše, ručna promena stepena prenose polako izumire, pa vam možda to znanje i neće biti od preterane koristi.

Sigurnost je veoma bitna stavka, pa nije zgoreg pogledati rezultate sa Euro NCAP testiranja. Od viška vazdušnih jastuka i drugih sistema aktivne i pasivne sigurnosti – glava ne boli.

Jedna od najbitnijih nedoumica – benzinac ili dizelaš? Ako pričamo o novom automobilu – onda svakako benzinac jer je bitno jeftiniji i teško je verovati da će apsolutni početnik uspeti da pređe desetine hiljade kilometara kako bi mu se dizel verzija isplatila.

Čak i ako pričamo o polovnim automobila, benzinac je bolja varijanta, jer kupovina starijeg dizelaša povlači za sobom popravke koje umeju biti prilično skupe.

U servis idite u redovnim intervalima i nemojte da vozite često na rezervi. Kod starijih metalnih rezervoara manjak goriva može dovesti do veće kondenzacije vode, koja može izazvati koroziju. A rđa pomešana sa gorivom može da ošteti pumpu. Takođe, mala količina goriva može da zbuni putni računar koji će zatim pogrešno da vas informiše koliko vam je kilometara preostalo.

Evo i deset najboljih novih automobila, po mišljenju britanskog Auto Expressa:

1. “folksvagen ap!”/”škoda sitigou”/”seat mi”

2. “ford fiesta”

3. “kia pikanto”

4. “seat ibica”

5. “folksvagen polo”

6. “hjundai i10”

7. “tojota ajgo”/”pežo 108″/”sitroen C1”

8. “dačia sandero”

9. “suzuki baleno”

10. “voksal viva” (“opel karl”)