POOŠTRENA SAOBRAĆAJNA KONTROLA: Samo u OVOM SLUČAJU policija će smeti da ‘OPROSTI’ KAZNU!

Policajac Saobraćajac
Beta

Saobraćajna policija pooštrila je kontrole, tako da se vozačima više neće praštati ni najmanje prekoračenje brzine, već će se obavezno pisati novčana kazna, kako piše "Blic".

 

Saobraćajci mogu da oproste kazne za prekoračenja brzine samo ako je manje od 10 odsto od propisane, nezvanično kažu u MUP-u Srbije. To do sada nije bio slučaj, pa je policija opraštala i ako vozite do 20 odsto više od ograničenja. Nova pravila uvedena su zbog veće bezbednosti u saobraćaju, kako nezvanično saznaje “Blic”.

Kazna za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu je 3.000 dinara, dok je van naseljenih mesta prva kazna propisana za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat takođe 3.000 dinara.

STRAVIČAN UDES KOD JAGODINE: Dvoje odraslih poginulo, povređenu decu prevoze za Beograd

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je bitno da se kontrola obavlja na mestima gde često stradaju pešaci, a ne gde je bez razloga brzina ograničena i nema pešaka.

“Ne bi bilo dobro da policija kontroliše brzinu na mestima na kojima se ne događaju saobraćajne nezgode, a propisano je bez potrebe malo ograničenje brzine. Ima puno primera za to. Recimo, Pupinov most, Zrenjaninski put, gde je brzina ograničena samo na 50 kilometra na sat”, navodi Okanović.

On napominje da se, s druge strane, sa svakim kilometrom prekoračenja povećava šansa za tešku nesreću.

“Većina vozača smatra da za prekoračenje od 10 kilometara na čas nije primereno da plati kaznu. Tih 10 kilometara može da znači razliku između života i smrti.Ukoliko se iz nekog razloga pešak nađe na kolovozu i udarite ga pri brzini od 50 kilometara na sat, od pet pešaka, četiri će preživeti.”

“Međutim, ako vozite 60 kilometar na sat, onda će od pet, čak četiri pešaka poginuti. Šansa za preživljavanje je tada samo 20 odsto. Takođe, pri brzini od 60 kilometara čak za osam metara se produžava zaustavni put prilikom kočenja”, naglašava Okanović.

Izuzetak: Kažnjen zbog prekoračenja brzine od 1 km/h

Da su se neki vozači već uveliko suočili sa saobraćajcima koji ni najmanje prekršaje, a posebno prekoračenje brzine, više ne praštaju, potvrđuje i slučaj iz Kosjerića koji je poslednjih dana glavna tema na društvenim mrežama. Vukašin Perišić iz sela Galovići kažnjen je jer je vozio brzinom od 51 kilometara na sat na delu puta gde je dozvoljeno 50.

Prekršajni nalog u koji je, između ostalog i detaljno opisan Perišićev “prekršaj”, objavljen je na Internetu.

“Ostao sam u neverici kada su mi kazali da me zaustavljaju zbog prekoračenja od jednog kilometra na sat, kao i to da će zbog novih pravila morati da mi pišu kaznu. Poznajem oba saobraćajca jer je Kosjerić ipak mala sredina, pa mi je odmah bilo jasno da su sigurno dobili takvo naređenje. Iako mi je sve to najpre bilo veoma smešno, kaznu sam odmah platio, da kasnije ne bih imao problema”, kazao je Perišić za “Blic”.