PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Svakoj drugoj bebi ugrožen je život tokom vožnje

Istraživanja su pokazala da malo više od polovine roditelja u Nišu koristi auto sedišta za decu mlađu od tri godine, a još manji procenat roditelja koristi auto sedišta za decu staru od četiri do 12 godina, izjavio je gradski većnik Igor Vojinović.

auto-sedište
pixabay.com

Vojinović je to rekao povodom usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima u Nišu na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša i dodao da je taj grad prema mapi koju je napravila Agencija za bezbednost saobraćaja obojen u crno, kao i mnogi gradovi u Srbiji.

On je podsetio da je gradska uprava u saradnji sa tom agencijom prošle godine podelila 30 auto sedišta roditeljima sa invaliditetom i roditeljima ratnim vojnim invalidima, a ove godine će za nabavku auto sedišta biti izdvojena dva miliona dinara.

– Ukoliko time spasimo život makar jednog deteta, uradili smo veliku stvar – rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečima, nova niška Strategija bezbednosti saobraćaja podržava ciljeve nacionalne strategije koja predviđa da do 2020. godine nema smrtno stradale dece i  da broj smrtno stradalih i povređenih u saobraćajnim nesrećama bude prepolovljen u odnosu na 2015. godinu.

– Tim ciljevima dodali smo još jedan vrlo ambiciozan plan, a to je da do 2021. godine na području grada Niša nema smrtno stradalih starijih od 65 godina – izjavio je Vojinović.

Kako je kazao Vojinović prateći dokument Strategije bezbednosti je akcioni plan, a njime je predviđeno stotinak aktivnosti čiji je cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju.

– Akcenat je stavljen na rad sa decom. Analiziraće se svi putevi kojim se deca kreću do škole kako postavljanjem nove signalizacije i preregulacijom saobraćaja dodatno povećali njihovu bezbednost – rekao je Vojinović.

Prema Vojinovićevim rečima, u prethodnih deset godina u saobraćajnim nesrećana na području grada Niša godišnje je prosečno stradalo 16 ljudi, a bilo povređeno 570.

Od ukupnog broja stradalih na područuju Niša, dodao je Vojinović, 70 odsto je na državnim putevima.