PRED VAMA JE DUGO PUTOVANJE? Dobro opremljena “PUTNA APOTEKA” učiniće put sigurnijim!

Prva pomoć
Pixabay.com

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 40 odsto turista odlazi na put bez adekvatne pripreme. Ovo su osnovne stvari koje bi trebalo da sadrži svaka "putna apoteka".

 

Prvo i najvažnije, u torbi za “prvu pomoć” moraju biti rukavice za jednokratnu upotrebu, pinceta, makaze, sredstvo za dezinfekciju rana. Takođe neophodni su zavoji ali jedan toplomer.

Ipak, prema preporuci ove zdravstvene organizacije, spisak neophodnih stvari je duži. Podrazumeva i lekove protiv bolova, povišene temperature, dijareje, zatvora i prehlada. Preporučuje se i posedovanje posebnih nazalnih sprejeva za regulisanje krvnog i srčanog pritiska i protiv stvaranja pritiska u ušima.

Sa mučninom se treba boriti uz pomoć  guma za žvakanje ili akupresurne flastera.

Ako idete na dalja putovanja, bitrebalo  izvršiti detaljnije pripreme. Valja nabaviti tablete za dezinfekciju vode, a sredstva protiv ujeda insekata takođe mogu biti od velike koristi. Neke zemlje kubure sa nedostatkom sterilnih špriceva i igli, pa neka vam se nađe po koji komad.

Kada putujete u područjima sa slabom zdravstvenom zađtitom, preporučuje se da šest nedelja pre puta konsultujete lekara koji ima iskustva o putovanjima u tropskim područjima. On će vas uputiti o potrebnim medikamentima ali i neophodnim vakcinama.

Ako je zaliha lekova koje koristite na izmaku, obavezno je dopunite. Zbog mera bezbednosti u avio-saobraćaju, neka vam se nađu u ručnom prtljagu. Nešenje pojedinih medikamenata možete izazvati  probleme na graničnim prelazima. Tako je na primer, špric za insulin u nekim slučajevima osnova za sumnju da posedujete drogu. Zbog toga ponesite vaše lekarsko uverenje.

Duga putovanja kolima ili autobusom nisu pogodna za osobe koje imaju problem sa venama. Prostor koji je ograničen za kretanje može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka i blokadu glavnih vena. Zato se ne odavajajte od specijalnih čarapa ili hulahopki koje sprečavaju trombozu.