Predstavljen konceptualni pneumatik za autonomna vozila budućnosti

Goodyear
Promo

U okviru najvećeg svetskog sajma automobila, predstavljen je "Goodyear" - ov konceptualni pneumatik Eagle-360 namenjen autonomnim automobilima budućnosti, jedinstvenog loptastog oblika koji može da se okreće za 360 stepeni. Pneumatici su magnetnom levitacijom povezani sa vozilom, a senzori beleže uslove na putu i dostavljaju ih kako samom automobilu tako i drugim vozilima u cilju povećanja sigurnosti.

 

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi “Goodyear” je predstavio viziju pneumatika budućnosti koji se svojim loptastim oblikom bitno razlikuje od oblika današnjih pneumatika.

Inovativan oblik predstavlja stvaralačko rešenje vizije budućnosti kada autonomna vožnja bude postala svakodnevica. Prema istraživanjima preduzeća “Navigant Research”, do 2035. godine možemo očekivati da se na svetskom nivou prodaje 85 miliona autonomnih vozila godišnje1.

Konceptualni pneumatici Eagle-360 su povezani sa karoserijom vozila preko magnetnih polja, slično kao vozovi na magnetnom jastuku. Time se obezbeđuje udobnija vožnja i smanjuje nivo buke. Jedinstven oblik ispunjava zahteve autonomne mobilnosti i predstavlja ključni faktor za unapređenu okretnost vozila jer može da se pokreće u svim smerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika. Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini.

Loptasti oblik obezbeđuje bočnu gipkost što znači da vozilo može zaobići prepreku bez promene smera vožnje.

Pneumatik omogućava povezivanje s vozilom i povećava sigurnost

Eagle-360 takođe poseduje i mogućnost povezivanja s vozilom, što poboljšava uslove vožnje autonomnih automobila. U konceptualni pneumatik su ugrađeni senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu, a sakupljene podatke dostavljaju kako samom automobilu tako i ostalim vozilima, čime se povećava sigurnost na putu. Zahvaljujući “Goodyear”- ovoj tehnologiji za praćenje habanja gazećeg sloja i pritiska u pneumatiku, senzori beleže i uravnavaju habanje pneumatika i time omogućavaju veći broj pređenih kilometara.

Oponašanjem prirode do optimalnih voznih karakteristika

Oblik konceptualnog pneumatika Eagle-360 bazira se na načelima biološke mimikrije, odnosno oponašanja prirode. Tako gazeći sloj pneumatika imitira šaru moždane kore, a njegovi višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna kanala dizajneri su se ugledali na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom je odvodi sa gazeće površine, čime smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuje optimalne vozne karakteristike.