PRETE, PSUJU, PRAVE PREKRŠAJE: Vlasnici ovih automobila su najbahatiji vozači

Najveća verovatnoća je da vas u vožnji prekine sirena, škripa guma ili samo psovka iz jednog modela bavarske marke.

vožnja
pixabay

Poslednjih godina je ustaljeno mišljenje da su vozači automobila marke BMW najbezobrazniji i ujedno najagresivniji u saobraćaju. Tome u prilog idu i brojni slučajevi iz prakse, a isto govore i neke studije. Najnoviju je sproveo Insurify.com, i to na ogromnom uzorku od 2,5 milion osiguravajućih zahteva koje imaju u bazi.

Studija važi za američko podneblje, a zaključci su vrlo blizu onih koji se naziru i na evropskim putevima. Nepristojni vozači su se definitivno vratili na puteve, a pauza usled pandemije im nije ohladila glave. Kako pokazuje ovo istraživanje, nepristojni vozači najčešće voze na braniku i trube, a neretko su spremni da naprave i ozbiljniji prekršaj kako bi se obračunali s drugim učesnicima u saobraćaju.

Američki prosek je 23,1 na 1000 vozača. Toliko ih ima bar jedan prekršaj koji bi se mogao svrstati pod nepristojno ponašanje u vožnji. Najčešće su to vozači sportskih automobila, s prosečnom snagom motora od oko 230 KS. Prosečni američki automobil vredi 37.950 dolara i ima snagu od oko 120 KS.

A ako ćemo o markama, onda je vrlo jasna tendencija sklonosti vozača ka premijum markama. Tako su u samom vrhu BMW, ali i Audi i Acura pa na te tri marke otpada 6 od 10 automobil s najnepristojnijim vozačima.

Top 3 otvara Audi A5, i to s prosečno 260 KS, ali i 54,3 nepristojna vozača na 1000. Na drugom mestu je BMW serije 7 s 56,2 nepristojna vozača na hiljadu. Apsolutni pobednik je još jedan BMW, serija 4. Od hiljadu vozača ovog modela njih 58,9 ne zna za pristojno ponašanje. Najčešće galame na pešake, ne staju na znak Stop, a vole i da prođu kroz crveno, pokazuju podaci iz baze.

S druge strane, najpristojniji vozači voze velike, ali neupadljive SUV-ove kao što su Nissan X-Terra, Honda Ridgeline i Range Rover.