PRETE VISOKIM KAZNAMA: Vožnja automobila sa STRANIM TABLICAMA dozvoljena je u OVIM SLUČAJEVIMA!

Automobil
Pixabay.com

Ako je auto registrovan u inostranstvu, ne sme da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji.

 

Kazna je od 20.000 do 40.000 dinara, ali je dodatni problem to što ste prekršili i Carinski zakon, pa policija ima pravo da na licu mesta zapleni automobil i obavesti carinske organe. Oni vas mogu optužiti za neprijavljivanje uvoza, nakon čega je sve u rukama suda.

U tom slučaju kazna može doći do oduzimanje vozila, a potom i vraćanje, ali uz uslov da se obavi kompletna procedura uvoza uz plaćanje svih troškova i novčane kazne koja se kreće od vrednosti vozila do čak četvorostruke vrednosti vozila, piše portal Polovni automobili.

Kome je dozvoljeno da vozi „stranca“?

Izmenjeni (novi) Zakon o bezbednosti saobraćaja, Član 273, kaže da vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo:

– Ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci

Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci.

– Ukoliko upravljaju rent-a-car vozilima.

Pojašnjenje: iznajmite u inostranstvu rent-a-car i imate pravo da ga vozite u Srbiji koliko želite.

– Ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana.

Pojašnjenje: dozvoljeno je da vozite auto registrovan u inostranstvu ukoliko se u njemu nalazi vlasnik ili bilo koja druga osoba koja ima pravo da vozi “stranca” po bilo kojem osnovu.

– Ako upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije.

Pojašnjenje: ovo se odnosi na “col” (ZOLL) registarske tablice – kada uvozite auto “na točkovima” iz npr. Nemačke, sa privremenim izvoznim (eksportnim) “col” tablicama, možete taj auto da vozite u Srbiji maksimalno pet dana (ovo je do sada bilo zabranjeno, iako se u praksi uglavnom tolerisalo).

– Ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.